Tekst og foto: Eric Røkeberg
Søndre Wettre gård ledet an i ølbølgen og er fortsatt med. I dag produserer bryggeriet utenfor Asker stadig flere spennende drikker med høyere alkoholprosent.
Tenk lokal vin, rom og whisky, for eksempel.
Farsotten med mikrobryggerier har roet seg. På et tidspunkt før pandemien ble det mye ny kultur over det ganske land. Nye mikrobryggerier dukket opp over en lav sko. Plutselig var det et ølbryggeri selv i de fjerneste avkrokene på kartet.
Nå er en del av aktørene borte.
Kampen om et forsvarlig volum på salget krevde sitt. Flotte flasker og fine etiketter dro opp kostnadene. I pandemien stoppet alt opp.
Bryggeriet i Asker holder en nøktern profil og jakter ikke store volumer og massivt salg. Bakmennene har innsett at hverdagen er av overveiende lokal karakter.
Produktene appellerer først og fremst til sambygdinger med sans for patriotisme.

Klar for trinn to
For Wettre Bryggeri ble det også utfordrende å få hjulene til å gå rundt. De utfordret etablerte oppfatninger om smaken på øl med uprøvde varianter i norske øyne. Men med god lokal distribusjon i dagligvare og på Vinmonopolet og stor grad av ubetalt arbeid for å brygge øl, er de nå etablerte med investorer i ryggen.
Slik har bryggeriet klart å holde de ulike ølsortene med uvante smaker i handel.
– Men etter hvert kommer man til et punkt hvor det lokker med utfordringer. Vi fikk rikelig med erfaring de første årene – på godt og vondt – med ølproduksjonen. Erfaringen kunne videreføres til andre produkter, dels fordi vi har fasilitetene for å produsere dem. Det mangler ikke på ideer som vi vil teste, forteller Hans Ellef Wettre. Han driver bryggeriet sammen med Marius Hansen.
Nå som kompanjongene har fått det økonomiske spillerommet på plass, er det ansatt en bryggerimester på heltid. Det frigjør tid til å drive utadrettet virksomhet som salg og deltakelse på messer – samtidig som bryggeriet er bemannet.
– Døren er åpen for samarbeid utenfor nærområdet. For eksempel har vi samarbeid med Sundvolden Hotel og et par andre. De får egne etiketter på flaskene. Og vi ser etter flere, forsikrer Wettre som har sørget for at deres varer kan bestilles på vinmonopol andre steder.
Bryggeriet merker også at det bestilles varer til helt andre områder ut fra diskusjonsforum hvor uprøvde ølsorter diskuteres flittig.
Videre er det ansatt en person i 60 prosent stilling. Vedkommende er ansvarlig for driften av deres egen pub, Kråka, som ligger i låvens gamle møkkakjeller. Mer om den senere.
Stor ordre fra Vinmonopolet

Akevitten har vært i salg i to år. Nå kommer det også en juleakevitt, som har fått mer kjærlighet i jakten etter en rundere smak.
– Hvis vi ser kronologisk på porteføljen, er akevitt og tre ulike sorter gin på plass. En artig historie med akevitten er at Vinmonopolet har en innkjøpsordning hvor de kjøper inn større kvantum for lager. Her må man kvalifisere kvalitetsmessig, og vi kom inn som nummer to av 12 leverandører, forteller Wettre.
I klartekst betød det en levering på 2.000 flasker. For en liten produsent, er det ensbetydende med interessante logistikkmanøvre.
Bildet blir lettere å se for seg, når alt skal lagres på eikefat i minst seks måneder – uten å forstyrre kapasitet og fokus fra annen produksjon.
– Men vi klarte det på arealet vi har til rådighet, smiler Wettre.
Mysteriet med eikefat
Eikefatene er faktoren som gir den riktige lagringen med en svak eim av vanilje. Fatene kjøpes vanligvis i Spania og fraktes til Norge, hvor de får et langt liv.
Visste du forresten at med alderen avgir fatene mindre godsmak-, lukt og brunfarge? Noen velger da å brenne dem svakt på innsiden for å friske opp vanliljeavsetningen.
Vi skal ikke går langt inn i lagringsfilosofi for ulike sorter brennevin. Det er svært individuelt og kan variere fra måneder til mannsalder. Og som ikke det er nok, vil lagrings- og modningsgraden variere fra fat til fat. Derfor er det helt innenfor å si at produsenter av alkoholholdige drikker tenker mye.
Tre sorter gin

Ginen selger seg selv, i en tid hvor mange finner drinken Gin Tonic forfriskende.
– Vi ser at klassiske London Dry Gin er manges førstevalg, men utbredelsen av smaksatte gin også frister. Den mest eksotiske vi har er Purple Haze Forest Berries. Navnet peker på smakene einebær, sitrus og skogsbær, som gir den karakteristiske fargen, forteller Wettre.
– Den tredje er Pink Fusion Raspberry hvor skogsbær er byttet ut med bringebær.
En helt spesiell nyhet
Wettre Bryggeri tenker langsiktig med flere av sine nyheter. Utpå nyåret er det premiere på den første nyheten som har solid lagring bak seg.
– Vi satt med et parti øl som ikke var solgt etter pandemien. I stedet for å la det gå til spille, fant vi ut at det kunne brukes til å skape en tysk drikke som kalles Bierbrand.
Ølet har vært destillert og deretter blitt lagret i tre år.
– Så langt er det en prototype. For dem som ikke kan vente til nyåret, er det mulig å teste den på Kråka, sier Wettre.
Han byr på en lukt av flasken og avslører at den har vært lagret på fatene fra Julekula-ølet.
Egenprodusert whisky

De andre nyhetene er av mer klassisk og velkjent karakter. Likevel med en liten touch av egne ideer.
Wettre forsvinner ut på Kråkas kjøkken. Han kommer tilbake med en flaske som er utstyrt med en uferdig etikett av merket New Make.
Undertegnede stusser over navnet og avslører samtidig egen uvitenhet. Whisky må lagres minst tre år på fat før den brune drikken kan hete whisky.
Fram til det heter den New Make.
– Her er vi usikre på veien videre og hva vi gjør med den. Grunnlaget ble satt for to år siden. Med kjensgjerningen om at whisky blir bedre av lagring, vurderer vi å lagre den i tre år til for å oppnå minst fem års lagring, avslører Wettre.
– Arbeidet har vært ekstra omfattende ettersom vi har laget satsen til whiskyen helt fra scratch her på låven.
Wettre innrømmer at målet er et bra produkt uten å rushe det i handel.
The Costa Rica connection
Samme gjelder for Wettres egen rom, som er underveis. Prosessen begynner med brenning av raffinert sukker, kjent som melasse. I dette tilfellet: Ett tonn som kommer fra Costa Rica. Deretter tilfører man andre sukkerarter for å smaksette romen underveis i destilleringen.
– Lagringen er minst like langsiktig som for whisky. Jo lenger den får vente og modnes, jo søtere og rundere blir smaken.
Mange har kanskje noen blandede erfaringer med rom. Det kan godt skyldes at den har vært lagret kort. Om ikke produsenten har tilsatt brun farge, vil den da være lys og ha en råhet i smaken fra basel og fuse. Rom som er lagret lenge, får en naturlig brunfarge fra eikefatene.
– Vi sikter fort forbi tre år hos oss. Seks til tolv år er fullt mulig, forteller Wettre mens vi snuser på deres prototype i forhold til etablerte rommerker.
Tysk gull leverer i kalde nord

Både whisky og rom med alt arbeidet som smaksetting, lagring og kvalitetskontroll under kontrollerte former, er småttterier målt opp mot det djerveste prosjektet som utvikles nå.
– Vi skal lage vin. Her på gården. Av egne druer, slår Hans Ellef Wettre fast.
Gården anskaffet drueplanter for ett år siden. De ble plantet på et 4,5 mål stort område. Nylig hadde de besøk av den tyske drueplanteleverandøren.
– De var imponert over bra plantene klarer seg i det norske klimaet. Fram til nå har vi bare latt dem vokse og klippet ned plantene om høsten. Det ble sagt at vi kan forvente vesentlig mer enn to flasker vin per plante. Så lovende ser avlingen ut.
1.300 planter vil monne i omsetningen til flasker.
– Hvis alt går etter planen, vil vi tråkke druer og produsere vår første vin neste høst, hevder Wettre.
Hvis det frister å prøve godsakene hos Wettre Bryggeri, er puben Kråka i låvens tidligere møkkakjeller stedet. Den er et populært innslag lokalt. Fredager holder puben åpent for alle. Stedet kan også leies til lukkede arrangementer.
Om sommeren når solen slår til, er uteserveringen et avslappende sted å nyte godt drikke i påhør av fuglesang på landet.
