Tekst og foto: Yngve Skomsvoll
Det begynte ved en tilfeldighet. Siden har kunstnere, politikere og publikummere strømmet til den lille festivalen på Stabekk Kino som i år feirer 20 års-jubileum lørdag 7. desember.
-Det morsomme med å arrangere noe sånt som dette er alle de rare og fine personlighetene folk på Stabekk har møtt. Barna har ligget på gulvet og tegnet med Pushwagner og spist bløtkake med Kåre Willoch, forteller Jan Christian Mollestad.
Fra boklansering til festival
Sammen med broren Markus har han arrangert “Et årsverk” siden 2004. Egentlig skulle det bare være en boklansering for den siste boka til Petter Mejlænder. Men han hadde sin lansering tidligere på høsten og brødrene glemte at de hadde leid kinoen.
-Men så ringte de fra Stabekk kino to uker før og spurte hvem som kom til festivalen. Da måtte vi bare hive oss rundt. “Kan du gi oss en halvtime, vi er litt opptatt her…”
På de tretti minuttene ringte de rundt og booket inn Pushwagner, Kåre Willoch og Wolfgang Plagge, som de nylig hadde lagd film med.
-Og så måtte vi jo ha med Anne Cath. Vestly.
Alle sa ja. Kombinasjonen av kunst og politikk har de siden beholdt.
Kunst og politikk
-Vi har funnet ut at politikk og kunst er en spennende kombinasjon. Politikk og fantasi henger sammen. Mange politikere er jo også ofte dype tenkere og kunstnere på sitt vis. Se på diskusjonen mellom folk som Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland om hvordan man skal håndtere Ukraina. Det handler om ulike syn på god statsmannskunst, mener Mollestad.
Årets tema er “Alternativer til fortsatt krig?” Temaet utforskes i den såkalte “Willoch-samtalen”, oppkalt etter tidligere statsminister Kåre Willoch som var fast deltaker på festivalen i mange år.
Dit kommer folkerettsekspert Cecilie Hellestveit, tidligere statsminister og generalsekretær for Europarådet Thorbjørn Jagland, forhenværende sentralbanksjef Øystein Olsen og Ole Torp, kjent fra NRK.
-Det er jo forferdelig i vår tid at vi fortsatt løser konflikter gjennom brutale kriger. Og så blir det spennende å se hva Trump-administrasjonen finner på.
Leder for bunadsgeriljaen, Anja Cecilie Solvik, kommer for å snakke om kampen mot nedleggelse av lokalsykehus. Hun ble kjent med Markus en gang hun gikk feil.
-Hun skulle til Løkkeveien i Oslo, men så kom hun til Løkkeveien på Stabekk. Der fikk hun kaffe og nystekte vafler av Mamma, humrer Markus.
Møter med mennesker
Menneskemøtene er det viktigste med “Et årsverk.”
-Møter med mennesker er jo det viktigste i livet. Et møte et med menneske i ett minutt kan forandre livet ditt. Hvis du møter det riktige mennesket.
NRK-serien “So long, Marianne” forteller om et slikt møte. Mellom Marianne Ihlen, Axel Jensen og Lenoard Cohen.
-Marianne var vår billettdame på “Et årsverk”, forteller brødrene.
Sammen driver de også filmproduksjonsselskapet Mollywood Productions.
De ble kjent med Marianne da de lagde en film om Axel Jensen.
-Vi dro tilbake til Hydra med Marianne og hennes mann Jan nøyaktig femti år etter at hun og Axel Jensen kom til øya. Hun var så generøs. Når vi har hatt artister som Donovan og Sebastian på festivalen, er det hun som har vist dem rundt i Oslo.
Da Marianne lå for døden sommeren 2016, var det Jan Christian som formidlet kontakt mellom Leonard Cohen og henne.
-En dag fikk jeg en SMS fra Marianne: “Jeg er på sykehuset i Oslo. Jeg er døende.” Jeg ringte henne straks tilbake og hun fortalte at legene hadde funnet ut at hun var i siste fase av leukemi. Hun ba meg fortelle det til Leonard, så jeg sendte ham en mail.
To timer senere kom svaret: “Marianne, vi er gamle nå, kroppene våre faller fra hverandre og jeg tror jeg følger deg snart. Vit at jeg er så tett bak deg at hvis du strekker ut hånden din, tror jeg du kan nå min. Jeg har alltid elsket deg for din skjønnhet og visdom. Men det trenger jeg ikke si mer om, for det vet du alt om. Nå ønsker jeg deg en god reise. Farvel, gamle venn. Uendelig kjærlighet, ser deg senere…”
Da Jan Christian leste ordene “strekk ut hånden din” for henne ved sykesengen, strakte hun hånden opp mot himmelen.
Feiring av livet
Til festivalen kommer Thea Sofie Loch Næss, som spiller Marianne i NRK-serien. Til en panelsamtale om hvem hun var, kvinnen som inspirerte Leonard Cohens sang “So Long, Marianne.”
Festivalen avsluttes med en stjernespekket forestilling.
Wenche Myhre og samboer Anders Eljas med sanger og historier fra en lang karriére.
Poesi og musikk med Jan Erik Vold og Knut Reiersrud.
Beatles-produsenten Chris Thomas skal fortelle historiene bak plateinnspillinger med The Beatles, Pink Floyd, Sex Pistols og Elton John. Kvelden avsluttes med Eldar Vågan som cocktailpianist.
-Hva er det som får store nasjonale og internasjonale navn til å velge en liten festival på Stabekk Kino?
-Det er veldig intimt her. Folk kommer ikke bare og gjør en jobb og går igjen. Man går ut og ta en øl med publikum etterpå. Eller Kåre som Willoch, som pleide å komme og spise bløtkake først.
Festivalen blir til på dugnad og noe økonomisk støtte, og hele familien stiller opp. Jan Christians sønne Sam og Rafael har begge spilt på festivalen og i år er Rafael lydmann.
Festivalen har ikke blitt mindre viktig etter at Jan Christian gjennomgikk en kreftsykdom. -Det er en feiring av livet – å møtes sånn. Og så er det viktig at unge mennesker får oppleve de gamle. Det synes vi er viktig: å gi fakkelen videre. Og så går man forhåpentligvis ut herfra med oppløftet hjerte og prøver å gjøre sitt til at ting blir littegranne bedre, sier de.