Utforsk gatekunsten i Sandvika

Tekst og foto: Solveig Hansen

En gallerivandring gatelangs i Sandvika viser mange av verkene som ble til i forbindelse med Bærum Kunstforenings Street Art-prosjektet i 2014 og under gatekunstfesten Sandvika-lykke i 2021.

Vi tar deg med på en rundtur og starter med den britiske gatekunstneren Xenz’ (som i «sense») «Concrete Jungle» under jernbanebroen. Det er en jungel med fugler, en graffitikatt strategisk plassert akkurat der byduene pleier å samles og planter som slynger seg rundt åtte av betongpilarene.

Motivene ser kanskje små ut under den massive broen, men de dekker faktisk 200 kvadratmeter til sammen.

 

Vi beveger oss videre til parkeringsplassen ved Aaamodtgården. Den enorme duen kommer nærmest flyvende ut av veggen. Det er kunstnerkollektivet DUER som står bak. Trioen består av Magnus Aasvestad, Magnus Helgesen og Christian Zervos. De har laget flere veggmalerier i Sandvika.

Nederst i venstre hjørne ser vi et minikunstverk av Martin Whatson. Under byfesten i 2021 laget han fire små versjoner av noen av sine karakteristiske motiver. Det ble en kombinasjon av sjablong og spraymaling rundt om i Sandvika sentrum. Ikke så enkle å få øye på, men man smiler og kommer kanskje med et henrykt utrop når man plutselig oppdager en mini-piece på et uventet sted.

Vi ser etter de andre tre underveis på rundturen vår. Elefanten:

Innerst i hjørnet på den samme parkeringsplassen er det et sjakkspill på gang. Brikkene har form av trær og bygninger. De to spillerne er fullt konsentrert om spillet. Sjakkgraffitien ble malt av Mue Bon og Alex Face, kjente kunstnere fra Thailand, i forbindelse med Street Art-prosjektet i 2014. Figuren i kanindrakt og fuglen går igjen i flere av arbeidene deres rundt om i verden.

Det blide ansiktet ved siden av er malt av Astrid Solgaard, som lyder kunstnernavnet Arladiss. Hun fikk denne veggflaten til disposisjon under byfesten i 2021. Arladdis skildrer gjerne barns lek i sine veggmalerier, og gutten på bildet uttrykker pur glede. Det er den første vinteren hans i Norge. Is og snø gjør sterke inntrykk.

Vi forlater parkeringsplassen og fortsetter til gågaten (Rådmann Halmrasts vei). Høyhusene reiser seg der Helgerudgården sto. Med rivingen av gården forsvant noen fine veggmalerier, blant annet i parkeringshuset. Slik er gatekunstens natur; kunstverk kommer, forsvinner og blir overmalt.

Her er det siste bildet av garasjeveggen (med Alex Faces kaninkledte figur) før den også forsvant:

Fra gågaten dreier vi inn i Kinoveien og stikker innom BAKgården. Ved inngangen blir vi møtt av en rød gullfisk, rosa flamingoer og en blå havskilpadde. De Miami-inspirerte motivene er laget av DUER under deres tidligere navn, Mx2 graffiti.

I BAKgården oppdager vi to kunstverk til av Martin Whatsons mini-piecer: Ballerinaen og hjorten:

 

Vi forlater Bakgården via utgangen som leder til gågaten. Også her pryder DUERs rosa flamingoer veggen.

Når vi først befinner oss nederst i gågaten, dukker vi ned i «graffitikorridoren», gangtunnelen under E18, mellom Finstadgården og sjøen. Her fikk lokale kunstnere boltre seg fritt i 2020.

Vi kommer ut på sjøsiden og beveger oss mot parkeringsplassen under E18 ved Kadettangen. Der sprayet utvalgte gatekunstnere liv i den grå betongen i 2022. Thomas Stønjum spleiset kunstløpdronningen Sonja Henie med Askepott og folkehelten Fridtjof Nansen med Batman.

Endeveggen på parkeringsplassen er dekket med to av Astrid Solgaards nyeste veggmalerier. Den ene siden av veggen viser barns første møte med vann og illustrerer dagens forsøpling av vannet. På den andre siden ser vi svømmende maneter, som hun malte sammen med lokale ungdommer.

Herfra fortsetter vi litt oppover elvepromenaden og kommer til Folkebadet. På en brovegg rett nedenfor etablissementet finner vi nok et arbeid av DUER. Bildet ble malt under byfesten i 2021.

Den andre siden av veggen prydes av den svenske skuespilleren Ingrid Bergman (det ligner i hvert fall på henne), malt av Andreas Sylte i 2021.

Nederst på broveggen finner vi det siste av Martin Whatsons minikunstverk, pandaen:

Vi retter blikket mot parken tvers over elven. Der vi ser Byscenen med Jon Olsens og Christoffer Marchesans (kunstnernavn Bisk og Keis) fargerike og lekne utsmykninger. De fikk i oppdrag å piffe opp scenen under byfesten i 2021.

Tid for pause? Ta en forfriskning på Folkebadet, eller stikk innom Høl i CV-en (tidligere Artista Gallericafé) litt lengre ned på elvepromenaden. De har gode vafler.

Deretter starter vi siste etappe oppover elvepromenaden og søker mot Løkkehaven og Løkke bro. I undergangen under Elias Smiths vei finner vi DUERs Monet-inspirerte verk fra 2020. Det er malt i forbindelse med 125-årsjubileet for Claude Monets besøk i Sandvika.

Den franske maleren oppholdt seg her i 1895 og malte Løkke bro (nederste bilde), som den gang lå litt lengre ned i terrenget. Han bodde på Bjørnegård i fem uker. På DUERs vegg ser vi Monet selv og vannliljer inspirert av hagen hans i franske Giverny. De gule sirklene representerer hullene i sidevangene på Løkke bro.

Dermed er vi tilbake omtrent der vi startet, men med en klar melding til Bærum kommune: Vi ønsker oss en ny gatekunstfestival!

Takk for turen!

Én kommentar

  1. Jeg var med på en gatekunstvandring i 2021 (?). Jeg fikk et helt nytt syn på såkalt grafittikunst etter den turen, og har siden gledet meg over gatekunsten i Sandvika. Som pensjonist har jeg tid til å stoppe opp og nyte den. Tar gjerne en ny gatekunsrvandring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *