Tekst og foto: Linn Krogh Hansen
Du trenger ikke å reise til fjells for å finne gode turopplevelser når du bor på Hurumhalvøya.
– Vi liker oss best der det ikke er søppel, men rent og pent med fin natur, sier William (7) og Erik (9).
Brødrene har akkurat maulet i seg et par medbrakte pølser. Nå er det godt i gang med å utforske området ved gapahuken i skogen bak Frydenlund skole på Åros.
– Man hører at de to har vært mye på tur. Og hva jeg er opptatt av, skyter mamma Kaja Høgås inn.
Erik og William er godt kjent langs turstiene. Hurumhalvøya er fellesbetegnelsen på de tidligere kommunene Røyken og Hurum, som nå er en del av Asker kommune.
Mamma Kaja er 43 år gammel og godt over snittet turinteressert. Hun er turleder i Den norske turistforening og leder ukentlige treningsturer i kommunen.
I tillegg har hun gitt ut barneturboka «Barnas turfavoritter på Hurumhalvøya”. Sønnene pryder flere av bildene i boka.
Tur og lek
Kaja forteller at guttene ikke nødvendigvis må gå så langt. Det å finne noe å leke med og holde på med ute, er ofte like viktig som turen i seg selv.
– Det kan være å plukke kvister til bål, spikke og lage ting av det man finner i naturen, forklarer Kaja.
Hun trekker også fram de såkalte Blekkulfstiene, som er turløyper spesielt tilrettelagt for barn.
– Gøy er det å se at barn trives ute, klatrer i trær og utfolder seg i naturen. Det er jo også en naturlig måte å forbedre kroppskontroll, styrke og kondisjon på.
Turlederen flyttet fra Oslo til Åros for sju år siden for å leve tettere på sjøen og naturen. Kombinasjonen av skog, sjø, svaberg og topper med utsikt til både hav og høyfjell, er ganske unikt for de mange turløypene på Hurumlandet.
– Alt dette finnes her i den sørlige delen av Asker. Vi er så utrolig heldige som bor på Hurumhalvøya og slipper å kjøre langt av gårde for å oppleve naturen og alt den tilbyr.
Jungel og kulturhistorie
En av favorittene hennes er Holtnesdalen helt sørvest på halvøya, ikke langt fra Holmsbu.
– Vi kaller den bare Jungelen, sier Kaja og viser til den tettvokste og eventyraktige skogen.
Hun understreker at selv om Holtnesdalen er vakker hele året, er det en årstid som skiller seg ut.
– Dalen er absolutt finest om våren når hvitveisen blomstrer, Med plankestier, trapper og eventyrlig natur, er den et eldorado for både små og store turvenner, fastslår Kaja.
Stien mellom Dramstadbukta og Verket ved Drammensfjorden samt rundturen på Færgestad ved Oslofjorden, er også noen av favorittene til turlederen.
– På begge disse turene er det mye kulturhistorie i tillegg til flott natur.
Seks toppturer med barn:
Her er noen av Kajas toppturtips på Hurumhalvøya, som også passer for aktive barn:
Bål og gapahuk
Topptur til setra på Bjønnåsen, 304 meter over havet.
– Her kan dere fyre bål i gapahuken og nyte utsikten mot Oslo og Kongsberg. Mulighet for å booke hytte til overnatting. Utgangspunktet er enten Semsporten eller Myrvold på Grønsand, men jeg anbefaler å følge sandstien opp fra Myrvold. Distansen er på rundt åtte kilometer fram og tilbake.
Hurumhalvøyas høyeste
Topptur til Stikkvannskollen, Hurumhalvøyas høyeste punkt som er 362 meter over havet. Hele turen er på omkring åtte kilometer med Semsporten som utgangspunkt.
Sjekk også om Stikkvannshytta er åpen. Da kan man eventuelt bytte ut topptur med hyttebesøk, eller kombinere de to.
Utsikt mot fjord og fjell
Topptur til Herstadhei turisthytte i Villingstadåsen, 343 meter over havet. Herfra er det fantastisk utsikt både mot Drammen og Drøbak. På veien opp kan du også på en klar og kjølig høstdag se den snødekte toppen av Blefjell.
Utgangspunktet her er enten Midtbygda Kanvas barnehage eller Hyggen barneskole. Det første alternativet er på ti kilometer, mens det siste er på sju kilometer fram og tilbake. Herstadhei turisthytte har egen venneforening, facebookside og er ofte åpen med servering på søndager. Medlemmer av foreningen kan leie hytta for overnatting.
Troll og huldre
Svartvannsåsen i Kjekstadmarka, 323 meter over havet.
Turen starter ved parkeringsplassen på Kleiverfeltet i Røyken. Her passerer man alle trollene og huldrestien ved Vesledammen, noe som kan gjøre turen litt ekstra spennende for de minste. Turen er på rundt sju kilometer til sammen. Å kun gå Huldrestien og klatremusløypa ved Vesledammen, er også veldig gøy.
Himmelsk utsikt
Mange mener at dette er den beste turen hvis man vil ha storslått utsikt. Himmelvann på Knivsfjell ligger 307 meter over havet. – Og utsikten over Drammensfjorden er bare himmelsk, fastslår turleder Kaja.
Du kan starte enten fra Knivsvikveien eller Huringen Idrettsforenings anlegg, og turen er på rundt sju kilometer fra begge utgangspunktene.
Gapahuk med utsikt
En kortgått topptur til gapahuken på Tofteåsen bør også vurderes. Eller Toftefjell, som flere liker å kalle det. Turen starter rett ved krysset mellom Skoledalen og Klokkeveien like bak Tofte sentrum og er cirka to kilometer lang. Fra toppen har du utsikt over Oslofjorden så langt øyet kan se.
Denne turen kan også kombineres med et besøk i idylliske Tofte sentrum. Her er det ofte arrangementer, åpne kafeer og ikke minst en veldig populær bokhandel. Litt utenom det vanlige, er turlederens tips.
Egen sekk til barna
Ifølge turleder Kaja kan det være en god ide å ta med kikkert, spikkekniv og forstørrelsesglass når man går tur med barn. Å la de minste bære sin egen sekk, har også flere fordeler. Det gir både mestringsfølelse og erfaring med å ha på sekk på tur. Kaja minner om viktigheten av å lære barna å utøve sporløs ferdsel.
– Vi må etterlate naturen mest mulig uberørt og ta med all søppel hjem, påminner turleder og tobarnsmor Kaja Høgås.