Tekst og foto: Eric Røkeberg
Vinteren står for døren, men ikke alle nordmenn er født med ski på beina. Frister det i stedet med en annerledes hobby som stiller krav til fokus, bevegelse og treffsikkerhet, har Asker Skyteklubb et usedvanlig tilbud – helt fritt for snø.
Antakelig surrer det en del myter rundt skyting som aktivitet og hobby om vi ser bort fra jakt. Blant de mest utbredte er nok en om lite krevende statisk posisjon på skyteklubbens standplass. Stående eller liggende og med pappskiver som mål i det fjerne. For mange av landets skyttere er dette både krevende og moro nok.
Men det går an å høyne innsatsen om det frister med variasjon i skyteøvelsen – en spenstig vri som utfordrer deg.
Krevende form
I dynamisk pistolskyting er blinkene satt opp i en løype i utstuderte posisjoner. Løypa varieres etter smak og vanskelighetsgrad tilpasset de aktives ønsker. Her skal skytteren treffe ulike blinker som gir poeng etter treffsikkerheten. Samtidig skal beina bringe deg raskt gjennom en løype hvor blinkene er utplassert her og der. Alt utført på tid.
Oppsummert; Du skal treffe optimalt på blinken, men unngå å gjøre andre bommerter. Da får du trekk i poeng. Og det skal gå så fort som mulig.
Kjedelig? Absolutt ikke.
BY Asker & Bærum ble med på en treningskveld for de aktive i klubbens gruppe for dynamisk skyting – uten å ane hva vi gikk til.
Klubblokalene ligger i Olledalen i Solliveien utenfor Asker sentrum og er av nyere dato med fine fasiliteter. Vel inne i lokalene er det to jerndører som skiller det avslappende loungområdet fra banens støy og aktivitet. Innenfor, på den andre siden, åpenbarer en ny verden seg.
Alle må etablere seg i en sone nærmest dørene for å avvente instrukser. Her oppbevares sikrede våpen med utstyr mellom rundene. Resten av arealet består av banen, som konfigureres etter bruk. Målene er flyttbare. Banen kan også brukes som en ordinær skytebane for klassisk skyting fra standplass.
Finne egen taktikk
Målene med blinker strekker seg fra nært inntil ventesonen og innover i banens bredde og dybde. Ingen markører viser hvilken vei man skal bevege seg. Den tilfeldige plasseringen og rekkefølgen er en del av taktikken i denne grenen. Her må man selv finne optimal rute for å være raskest og mest mulig treffsikker gjennom løypen.
– Derfor har vi en sekvens som kalles walk-through før skytingen, forteller Stefan Winsnes.
Han leder kveldens øvelse, og dermed vekker spørsmålet om hvorfor det engelske uttrykket brukes. Dynamisk skyting er en internasjonal sport. Mange kommandoer må brukes for sikkerheten og avviklingen. Dermed foregår alt på engelsk av praktiske årsaker.
Walk-through lar deltakerne går opp sitt eget, individuelle mønster i dyp konsentrasjon før øvelsen. Her forsøker man å memorere banen etter beste evne.
Men før det hele braker løs, får vi en gjennomgang av sikkerheten av skytebanesjefen – kalt range officer. Det er en person som har lang erfaring med sporten og er utdannet dommer for å ivareta sikkerheten. Blant oppgavene er å styre og følge skytteren som er i aktivitet på banen.
De oppmøtte har gjennomført flere kurs for å kunne delta i dynamisk skyting, inkludert flere utsjekk i sikkerhet. Sikkerhetstiltakene er ekstreme. Ikke så rart ettersom det skytes med skarp ammunisjon. 9 millimeter er mest utbredt, men ammunisjonen varierer opp til kaliber 40.
Ingen har ammunisjon i våpenet før de skal gjennom banen, eller stage som det heter på engelsk. Direkte etter gjennomført skyting, tømmes våpenet for skudd og settes i skytterens hylster samtidig som magasinet. Så er det retur til standplass blant de andre som venter på tur.
Hele skyte- og sikkerhetsprosessen utføres og overvåkes med ørneblikk på kommando av nevnte skytebanesjef. Vedkommende følger skytteren gjennom løypa og tar tiden, teller treff og eventuelle feil som trekker ned karakteren. Deretter rapporteres resultatet.
En annen faktor som setter en på prøve i øvelsen, er regelen om ikke å ha fingeren på avtrekkeren. Unntaket er når våpenet peker på målskiven. Regelen er til for å unngå utilsiktet avfyring av våpenet om deltakeren skulle snuble eller skli under bevegelse mellom målene.
– Samlet er det mye å holde styr på for skytteren. Mange opplever at memoreringen av sitt løypespor ofte blir glemt i heten, avslører Stefan.
Overraskende tempo
Tempoet er forbløffende. Skuddene avfyres uten nøling. Samtidig er deltakeren konstant i bevegelse. Antall skudd på hver blink krever skifte av magasin halvveis. Det blir gjort midtveis i løypa – i fart for å spare tid.
Synet er ganske imponerende, for å være ærlig.
– La du merke til kommandoene som ble gitt, spør Stefan.
De er kanskje ikke så enkle å oppfatte med støydempende øreklokker, men de følges slavisk. Bryter en deltaker noe i denne prosedyren, er reglene svart-hvite. Da er det bortvisning uten bønn.
– La meg forklare de ulike kommandoene, fortsetter Stefan og ramser i vei.
Først får alle være med i nevnte walk-through av løypen. Det varer i ett minutt. Når minuttet er over, får alle orderen «clear the range please» av skytebanesjefen. Alle må tilbake til trygg sone.
Skytteren som skal gjennom løypa, går fram til standplass hvor skytebanesjefen venter. Ordren «load and make ready» gis. Nå er våpenet ladd, men det skal forbli i hylsteret inntil neste ordre.
«Are you ready,» følger. Her kan man nikke som svar eller avvente pipet fra klokken som skytebanesjefen starter. Dermed kan våpenet trekkes. Skyting mot første skive starter, og da er det bare å gi gass gjennom løypa mens skytebanesjefen henger på og passer på sikkerheten.
Klar, ferdig – ferdig
Etter siste skudd spør skytebanesjefen om «if you are finished, unload and show clear». Magasinet fjernes da fra våpenet, og eventuelle patroner i våpenet likeså.
– Så følger en viktig ordre som krever fokus: «If clear, hammer down». Her skal pistolens hane spennes ned. Hvis det mot formodning er et skudd i våpenet, vil det gå av. Da blir vedkommende utvist, forteller Stefan.
Om våpenet er klart og alt i orden, kommer kommando om «holster». Pistol og magasin settes i hylsteret og sikres.
– Gjennomføringen avsluttes med at skytebanesjefen er trygg på sikkerheten og erklærer «range is clear». Så returnerer skytteren og range officer til hvileområdet. Da er banen trygg.
Enkelte bruker tiden mellom hver skyterunde til å gjenoppfriske sin valgte løype. Når skytebanesjefen er klar, returnerer alle fra stagen, og neste skytter går til standplass for sin runde.
Utfordrer konsentrasjonsevnen
For en uinnvidd er skuddene så kraftige at kroppen går automatisk i beredskap.
Etter en halvtime med skyting, begynner hjertebankingen å roe seg. Mest fordi skytingen er så organisert at frykten for helse og våpen ikke lenger truer.
I stedet overtar fascinasjonen. Flere av dem vi snakker med gir uttrykk for at skyting virkelig utfordrer konsentrasjonsevnen. Det gir et velkomment avbrekk i hverdagens tankekjør og rutiner. I tillegg byr sporten på en sosial bit. Miljøet i dynamisk skyting er mangfoldig, men de ønsker flere kvinner i sporten.
– Sikkerheten er absolutt, og reaksjonen din som ny på banen er vanlig. I Norge er vi omtrent 4.300 aktive skyttere i denne sporten, og det er ikke tilfeldig. Nå som du har skjønt mønsteret og forstår øvelsen, kan du følge etter skytebanesjefen i neste runde og ta bilder underveis i skytingen. Det er helt trygt så lenge du er bak range officer, inviterer Stefan.
Fra standard til full custom
Som i andre miljøer, skapes interesse og rom for mange samtaler om utstyr, teknikk og generell hyggeprat. Ingen legger seg opp i hva slags pistol du bruker. Er den innenfor regelverket, er du velkommen.
– Vi reiser ofte samlet til konkurranser i inn- og utland. Det er populært, forteller Stefan.
Han er beskjeden om nivået på de norske skytterne. Det viser seg at de markerer seg meget godt blant likesinnede fra andre land.
Det er delt inn i flere klasser i dynamisk skyting.
– De fleste stiller i Production med våpen som kommer rett ut av boksen fra fabrikk og forhandler uten modifikasjoner. Klassen er et fornuftig startsted for nybegynnere, forteller Stefan Winsnes.
Noen oppgraderer til Production Optics, som tillater bruk av rødpunktsikte. Neste klasse er Standard med muligheter for flere modifikasjoner, men våpenet skal passe i en kasse etter reglementet.
– Hvis det er modifisert utover det, havner man i Open-klassen. Her setter kreativiteten og økonomien grenser, forteller Stefan.
Hans egen pistol i denne klassen omtales som «noe som kommer fra hjelpemiddelsentralen». Poenget er at våpenet har en rekke tweaks som avviker og gjør utseendet og funksjon temmelig radikal. Han forteller videre at det er en rekke andre krav i de mer ekstreme klassene, blant annet til ammunisjonen som brukes.