Tekst: Merete Hartvig Brandshaug
Tøffelkoret er en gjeng lystige, staute og joviale herremenn fra Åros og Sætre i Asker som elsker og spre humor og musikkglede.
– Korets musikalske bakgrunn er av det varierte slaget. Noen har gått musikklinja på videregående, andre har gått i korps på barneskolen. Noen har sunget i det lokale guttekoret i Trøndelag, mens andre etter hvert har mannet seg opp til å tørre å synge i dusjen når de er alene hjemme, forteller Petter humoristisk.
Fulgte konene
Espen Hotvedt og Petter von Malchus har spilt sammen i ulike settinger siden ungdomsskolen og står også for all musikk i Tøffelkoret.
Korets opphav kan deres koner og samboere ta æren for. Der kommer også navnet inn. Damene var opprinnelig en venninnegjeng, så gutta (Petter, Bjørn, Henrik og Kim) ble sånn sett «tvunget» inn i et vennskap. Dermed ble de tøflene som diltet etter.
– Vi har etter hvert blitt en meget sammensveiset og bra vennegjeng. forteller Petter.
Espen og Petter spilte inn en julelåt for gøy for noen år siden – en viktig førjulstradisjon – og fant ut at det hadde vært artig å ha med resten av Tøffelgjengen til å synge. Dermed ble Tøffelkoret uformelt etablert.
Til Norge i rødt, hvitt og blått i år, fant de ut at de måtte få til salutt med hjemmelagd kanon. Da kom barndomsvennen til Petter, Kristoffer Johansen, inn i bildet. Han kan både sveise kanoner og synge.
100 prosent selvgjort
De er en artig sammensetning av folk og produserer absolutt alt av lyd, bilde og innhold til musikkvideoene selv. Petter forteller med et smil at de er blodseriøst useriøse, som de liker å si.
– Kort fortalt er vi en gjeng med tusenvis av ideer, som i ni av ti tilfeller blir spent bein på av tidsklemma, forteller han videre.
Tøffelkoret er en humoristisk gjeng. Det gjenspeiler seg i uniformen man kan se på alle videoer og bilder av de staute karene iført tennissokker, mokasiner og fjøsdresser.
Tøffelkoret har ingen faste øvinger. De svinger seg rundt når en idé er satt, og de jobber best under press.
– Totalt sett er vi veldig stolte av hva vi klarer å få til på et ekstremt lavbudsjett. Vi gjør absolutt alt selv og har stor glede av å ha dette som hobby. Noe av den gleden håper vi kan smitte over på andre gjennom det vi gjør, sier Petter.
Kort om de involverte
Petter von Malchus: Hovedansvar for det musikalske. Styrer med innspilling og studioaktivitet. Spiller trommer, piano, gitar, bass og synger.
Espen Hotvedt: Hovedansvar for film, foto, dronebilder, klipping og redigering. Spiller gitar, bass og synger.
Kim Annar Aas: Det nærmeste man kommer «styreleder» i gjengen. Han har lang fartstid i forsvaret og er helt rå på å sette rotet til Petter og Espen i system. I en gjeng med sju bestemte mennesker, trenger man en som er litt mer bestemt enn alle andre. Her kommer Kim inn i bildet.
Henrik Myrvold Sandli: Født og oppvokst på Jevnaker, men brakt ned til sivilisasjonen i voksen alder.
Henrik er arbeidshesten i gjengen. Han står stille når han får beskjed om det, og Henrik synger når han får beskjed om det.
Kristoffer Blomhoff Johansen: Maskinist, pyrotekniker og snekker i gjengen. Synger i tillegg imponerende fint under tvang. Han snekrer rekvisitter fortløpende under filminnspilling, får liv i traktorer og biler som ikke går. Er i tillegg kanonansvarlig.
Utpreget B-menneske. Vil aldri legge seg og står opp seint.
Fredrik Freiherr von Malchus: Den evige læregutten og yngstemann i gjengen. Han er læregutt på rytmeinstrumenter og får være med i koret på én betingelse; at han lover ikke å synge så høyt. Er arbeidshesten sammen med Henrik. Når alle andre tenker og diskuterer, er han en av to som krummer nakken og tar sjauejobben.
Bjørn Reagan-Harham: Er medieutdannet, pilot og politimann fra Stjørdalen i Trøndelag. Han har lang fartstid i det lokale guttekoret i hjembygda. Siden Bjørn er den eneste i gjengen med formell medieutdanning, ser han til at det filmes riktig, benyttes riktig lys, at alle smiler pent og at det klippes riktig i samråd med Espen.
Maren Transet: Oppholdt seg på feil sted til feil tid en novemberkveld i fjor og ble hanket inn til å holde kameraet i fem minutter. Siden har Maren vært fast kameradame. Hun utgjør hele crewet bak kameraet. Maren er også den eneste som tør å sette Kim på plass når det skulle være behov for å jekke ham ned to toner, ifølge Petter.
Viktig bidragsytere til Barnekreftsforeningen
For Tøffelkoret er det nå blitt en etablert tradisjon at inntekter fra julesangene går til Barnekreftforeningen. For dem er dette en morsom hobby som er 100 prosent non-profitt. Så at inntektene fra oppmerksomheten kan rettes mot Barnekreftforeningen, er til stor glede.
Mannfolkene i koret er nesten alle småbarnsforeldre, og derfor banker hjertet deres litt ekstra for Barnekreftforeningen og den svært viktige jobben de gjør, fortelle gjengen.
Tøffelkoret er opptatt av å vise det ekte og norske visuelt. Det samme med musikken. Derfor er det utelukkende norske sanger som går igjen. I år er det Julepresangen av Alf Prøysen.
Det er kanskje ikke den mest kjente julesangen der ute, men nå er den «Tøffelkorisert» i en litt ny drakt.
– Det pågår gjerne ekstrem tankevirksomhet rundt oktober og november. Da klekker vi ut ulike ideer til både musikk og film, sier Petter.
– Da vi fikk landet lokasjonen Valbjør Gard i Vågå, var det enkelt å bygge en god og passende visuell historie ut fra teksten i Julepresangen.
Tøffelkorets årlige julesang blir lansert første helg i advent. Musikkvideoen er filmet den første helgen i november på Valbjør Gård.
2 Responses
For et tøft kor og veldig fine filmer!
Super mannfolk med gode intensjoner i livet og som helt klart har det morsomt.