Tekst: Alexander Berg jr.
Er du gründer? Har du lyst til å bli det? Fra 17. til 19. september arrangeres Gründeruken i Asker og Bærum. Her samles både de som går svangre med en gründeridé og de som har mange erfaringer å dele. Og arrangementet er åpent for alle som er nysgjerrige på gründerskap og verdiskapning.
Neste uke vil stå i gründernes tegn, for da samles gründere in spe, erfarne etablerere og fagpersoner med kunnskap å dele. Og den som bare er nysgjerrig på gründerskapets muligheter er også hjertelig velkomne. Her er døren åpen for alle som er nyfikne på verdiskapning.
Programmet inneholder temaer som «Hvordan få media med på laget», «Lær å søke tilskudd» og «Hvordan starte egen virksomhet innen servicebransjen». Og innimellom blir det foredrag av en av Norges fremste fagpersoner på innovasjon, professor emeritus Sjur Dagestad, og gründerkafe med Øyvind Gedde, seriegründer gjennom 40 år. Også de engelskspråklig blir ivaretatt med et «Startup course for entrepreneurs».
Åpent for alle som er nysgjerrige på gründerskap
Fredrik Brodtkorb, daglig leder av RE Gründerhus Asker og Bærum og arrangementets stifter, forteller at dette er det fjerde året hvor de arrangerer gründeruken.
– Vi åpner med gründerfrokost på tirsdag med gründere som vi håper skal gi inspirasjon til andre som vurderer å starte opp. Her får du høre lokale suksesshistorier og innsikt i kapitalinnhenting og sirkulærøkonomi.
Deretter fortsetter det videre til torsdagen som avsluttes med foredraget om hvordan starte opp en servicebedrift, samt entreprenørkurset for dem som føler seg mest hjemme i det engelske språket.
– Selv om dette er et arrangement som vi håper skal gi faglig påfyll og inspirasjon for gründere, er Gründeruken åpen for alle, selv dem som bare er nysgjerrige på hva som skjer, utdyper Brodtkorb.
Han legger videre til at Gründeruken gjennomføres både i Sandvika og Asker sentrum. På tirsdag og torsdag er det i lokalene til RE Gründerhus i Asker, mens det på onsdag er i Folkebadet i Sandvika det skjer.
– Vi håper jo at arrangementet skal gi inspirasjon, samt skal gi lykkelige koblinger mellom gründere og etablert næringsliv, avslutter Brodtkorb.
Prisvinnende design
En av dem som skal holde foredrag under Gründeruken er Øyvind Gedde, som er det man må kalle en seriegründer.
– Det foredraget jeg skal holde handler om min egen gründerreise, fra jeg som 20-åring startet firmaet Plantedekor til jeg nå i en alder av 66 år opptrer i tillegg til å være gründer i eget selskap som investor og mentor, samt at jeg sitter som styreleder i flere startups, forteller han.
På den over 40 år lange reisen har han også rukket å starte opp selskapet Movu Mobility sammen med sin datter. De har utviklet en helt ny type rullator, som allerede har rukket å vinne Innovasjonsprisen for Inkluderende design i 2024. Prisen deles ut av stiftelsen Design og Arkitektur Norge (DOGA).
– Vi har nettopp startet salget og fått god respons. Folk som har sittet hjemme har nå kommet seg ut.
Krever utholdenhet
Gjennom årene har Gedde jobbet med mange gründere, og det som kjennetegner de som lykkes er blant annet en evne til å kommersialisere et produkt og få det ut på markedet.
– I tillegg forstår de økonomi, for alt for mange gründere mener de har en god ide, men glemmer å forankre den økonomisk. Noen er også redd for at det skal komme konkurrenter, men konkurrenter er ikke farlig. Det skjerper en bare.
Men det er et meget tøft løp å få gründerideen ut på markedet, for ifølge Gedde er det bare en liten prosent gründere som overlever. Og det handler om utholdenhet og villighet til å legge ned mangfoldig med timer. Selv søkte han Innovasjon Norge fire ganger før han fikk støtte til å utvikle rullatoren, og la 17.000 timer i prosjektet.
– Det første man må gjøre er å identifisere om det finnes et marked, og så må man ikke være redd for å ta telefoner. Dernest er det viktig hvordan man setter opp teamet, for gründervirksomhet er ikke noe man klarer alene.
Gedde mener at det blant annet handler om å bygge opp et diversifisert team som har ulike erfaringer, bakgrunner og gjerne også variasjon i alder.
Ekstremsport
Han har møtt gründere som har hatt rikdom som målet for sitt gründerskap. Det mener han er en dårlig idé.
– Drivkraften må være skaperglede. Men man må tenke seg grundig om, ikke minst i forhold til familien. For det å være gründer er på mange måter en ekstremsport.
Og så mener Gedde at man må være nøktern samtidig som man har ambisjoner.
– Det handler om å gi gass og bremse samtidig.
Dårlige rammebetingelser
I tillegg til at det er en krevende vei å være gründer, mener Gedde at det offentlige ikke bidrar til å gjøre det enklere.
– Rammebetingelsene er jo ikke gode, og det er en dårlig forutsigbarhet med hensyn på skatt. Det er helt uforståelig at man skal opprettholde formueskatt på arbeidende kapital. Jeg kan jo ikke betale skatten med reservedelene jeg har på lageret.
Gedde mener rammebetingelsene for gründere må gjøres bedre. Det må skapes et virkemiddelapparat som fungerer, og som støtter opp om de gode gründerne, gjerne med miljøer med folk som har erfaring fra gründervirksomhet og som kan evaluere prosjektene.
– Og så er det ikke riktig at et oppstartlån gjennom Innovasjon Norge skal ha en høyere rente (red.anm.: 8,2%) enn det man får hos bankene, avslutter han.