BY Drammen-journalist Awat Sarzali lot seg rive med og stilte i (feil) superheltkostyme til Marvel-midnattspremieren.

Superhelter på Marvel-premiere

Tekst og foto: Awat Sarzali

Skal vi kle oss opp som superhelter og bruke natten til å bekjempe kriminalitet? Jeg var i hvert fall klar til Marvel-premiere i ly av mørket og ikledd noe grønt for å slå tilbake mot intergalaktisk ondskap.

Midnattspremieren på Marvel Cinematic Universe (MCU) var som å være midt i en superhelt-revolusjon.

Nå skal vi ikke skryte av at hele kinoen var kledd ut som sine favoritthelt-figurer. Faktisk må jeg her innrømme at jeg var den eneste som hadde tatt på meg kostyme.

For å gjøre det hele enda mer episk, klarte jeg å dukke opp i et Green Lantern-kostyme fra DC Comics til en Marvel-premiere…

Ja, jeg vet! Akkurat som å være den eneste i pyjamas under et middagsselskap. Men hei, noen må sette standarden, ikke sant?

Den eneste som var kledd ut valgte med andre ord å rocke et DC-kostyme på en Marvel-filmkveld. Hardcore geek-fans må ha sett på dette som en form for blasfemi av de største dimensjoner.

For dem som ikke er kjent med denne kosmiske rivaliseringen: DC Comics er Detective Comics og Marvels største konkurrent. DC Comics står bak helter som Superman, Batman og Green Lantern. Marvel leverer stjerner som Spider-Man, Iron Man og – selvfølgelig – Deadpool.

Men sånn kan det gå når en ADHD-journalist med geek-sjel får i oppdrag å dekke en Marvel-midnattspremiere. Valget av kostyme kan bli like uventet som en plottwist i en superheltfilm. Men hei, noen må være helten som står opp for de gale valgene – så hvorfor ikke gjøre det med stil?

Kampen mot popcornmaskinene

Kinosalen i Drammen var som en superheltarena under den episke midnattspremieren natt til onsdag. Superhelter og sidekicks av alle slag strømmet til, klare for å se de nyeste Marvel-eventyrene.

Til tross for at ingen hadde klart å skaffe seg et ordentlig superheltkostyme, var det en imponerende kø av folk som tappert kjempet seg fram til popcorndisken – uten å miste motet på veien. Ja, det var som å delta i en heroisk kamp mot de uendelige radene av snacks og drikkevarer. En kamp vi alle tappert gjennomførte med hevet hode og fylte mager.

Midnattspremieren på Deadpool og Wolverine var rett og slett en eksplosiv cocktail av komedie og action. Deadpool, alias Wade Wilson, var som en stand-up-komiker med superkrefter. Hans hysteriske kommentarer og evne til å bryte den fjerde veggen – det vil si å snakke rett til oss i publikum – gjorde ham til en personlig komedieklubb pakket inn i en rød drakt.

Wolverine, derimot, var den uimotståelige cowboyen med klør og en kantete sjarm som fikk alle til å heie. Selv om figuren spilt av Hugh Jackman kanskje ikke er den beste på småprat rundt middagsbordet.

Når disse to superheltene kombinerer kreftene sine, får vi en filmopplevelse ingen superhelt-fan ville gått glipp av. En natt fylt med action og humor som bare Marvel kan levere!

Geek-kulturen er en fest!

Men så er det dette med geek. Folk snakker om kulturen som om det er den nyeste smaken på iskrem. Men den er så mye mer.

Geek-kulturen er som en fest du ikke visste at du ville være med på. Men når du først er der, ser du hvorfor det er så kult.

Den handler om å dykke ned i en verden hvor de mest episke kampene foregår. Hvor heltene dine ikke nødvendigvis alltid har superkrefter. I stedet har de en lidenskap for universet som de elsker å være del av.

Geek-kulturen er ikke bare en hobby; det er en livsstil. Der kan du kle deg ut som din favorittkarakter. Samle på sjeldne samleobjekter som ville fått Indiana Jones til å bli “grønn” av misunnelse. Delta i episke konversasjoner hvor du kanskje til og med får sjansen til å møte din barndoms helt.

Her får du lov til –  og blir beundret for – å være fullstendig opptatt av detaljene. Alt fra hva som skjer i multiverset til hvorfor Superman aldri tar på seg en ring for å være en Green Lantern.

Så neste gang noen sier “geek”, tenk på det som en ære. For egentlig betyr det bare at du er del av en utrolig lidenskapelig, kreativ – noen ganger litt gal – men alltid elskverdig gruppe mennesker. Et sted der alt som er episk og nerdete, får sin velfortjente plass.

Hva er egentlig Marvel-universet?

Så, hva er egentlig dette Marvel Cinematic Universe (MCU)? La meg ta deg med på en liten reise gjennom multiverset med Deadpool-style forklaring:

MCU er som en gigantisk fornøyelsespark der Thor, Iron Man og Spider-Man er de største attraksjonene. Alle heltene våre fyker rundt og redder verden på sine egne, unike måter. Universet er som en kosmisk sitcom – full av episke eventyr, tidreisende og superkrefter som gjør livet så mye mer spennende.

Og vet du hva som gjør MCU så ekstraordinært? Jo, det er hele multiverset. Det høres kanskje ut som noe du ville brukt en hel dag på å forklare til bestemor, men det er faktisk ganske enkelt: Det er som å ha mange parallelle universer der alle favorittheltene dine eksisterer samtidig. Dermed har du ikke bare én Spider-Man – du har tre, fire, eller kanskje til og med flere som slynger seg rundt og redder dagen på sine vis.

Alt dette framstår kanskje litt forvirrende, ja. Men det er også hva som gjør MCU så rått!

Men vent, det blir bare enda bedre!

Marvel har også sitt eget lille akronymspill. Du vet, PP? Ja, det kan stå for Peter Parker eller Wade Wilson. Så ikke bli overrasket om du ser noen av dine favorittkarakterer som plutselig blir referert til som PP i en samtale. Det er som å ha en intern vits som bare den mest dedikerte fansen forstår.

En gullgruve av entusiasme

MCU er en filmserie, men også et helt univers fylt med lidenskapelige fans. I Norge er MCU-fellesskapet mer enn bare filmelskere – det er en livsstil. Du kan ikke bare være en fan som har sett noen filmer, og så kalle deg en del av gjengen.

Morten Guldberg er moderator for MCU Fans Facebook Norge. Foto: Arnfinn Pettersen

Nei, du må kjenne til alle detaljene og historiene som gjør MCU så spesielt. Det er som å være en del av en kosmisk fest hvor det er viktig å ha kunnskap om alle referanser. Du kan bare være med hvis du vet hvem som slåss mot hvem og i hvilken film.

Morten Guldberg er moderator for Facebook-gruppen MCU Fans Norge. Han begynte å lese tegneseriene som femåring i 1984. Og Morten ble umiddelbart forelsket i Marvel-universet.

– Det som appellerte mest var at karakterene opptrådte sammen i et delt univers, som gjorde det hele mer levende og dypt, forteller han.

– Først da Marvel så hvilken suksess moderne superheltfilmer kunne ha, bestemte de seg for å utvikle et konsept med heltene sine. Dette ble et av de mest ambisiøse prosjektene i filmhistorien, og det endret hele klodens populærkultur.

Guldberg fremhever hvordan MCU ikke bare har hatt økonomisk suksess, men også inspirert en ny kultur som binder folk sammen.

En invitasjon til superheltverdenen

Marvel-filmene er lettbent underholdning, ja, men ikke bare det. Filmene er tidløse fortellinger om kampen mellom det gode og onde. Den arketypiske tilnærmingen appellerer til noe dypt i oss på et nesten eksistensielt og primalt nivå.

Det er en av grunnene til at filmene og karakterene er så umåtelig populære. Guldberg legger til at han har tatt med sin egen mor, som selv er bestemor, på flere filmer.

– Foreldre og besteforeldre bør selvfølgelig også få anledning til å ta del i det fantastiske filmuniverset.

Så hvis du fremdeles sitter der og tenker på hva greia er med alle disse superheltene, kan du enkelt bli med på moroa.

En hel verden der ute er full av eventyr, humor og det meste som gjør livet spennende.

Så neste gang du ser en superhelt fly forbi eller hører noen snakke om kapper og klør; husk at det er mer enn bare filmer. Det er en levende, pustende og stadig mer populær kultur som engasjerer mennesker på en måte som nesten er magisk.

Vi sees i geek-hjørnet! Der er det plass til alle, enten du er en nykommer eller en veteran i superheltens verden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *