Nødboliger i tre, utviklet og bygget på OBOS´ husfabrikk i Sverige, blir til nye hjem for ukraniske familier.
Åtte boliger blir om kort tid transportert over grensen vest i Ukraina. Målet er å utvide produksjonen slik at flere ukrainske familier som har mistet hjemmene sine får et nytt sted å bo.
Russlands krig mot Ukraina har fått store og ødeleggende konsekvenser for sivilbefolkningen og landets økonomi. Det er i dag rundt 14 millioner ukrainske flyktninger, mange av dem internflyktninger uten noe fast sted å bo.
– Som en av de største boligbyggerne i Norge og Sverige ønsker OBOS å bygge trygge og sikre boliger som gir flere familier i Ukraina tak over hodet. Våre nødboliger, som er en nyutviklet løsning, bygges i tre og har lengre levetid enn mange av de alternativene som finnes. Det er også mulig å bygge ut boligene og gjøre de til mer permanente hjem hvis det er ønskelig på sikt, sier Marianne Gjertsen Ebbesen, konserndirektør for Boligutvikling Trehus i OBOS.
Stort engasjement
Da Russland innledet sin fullskala invasjon av Ukraina ønsket mange medarbeidere i OBOS å bidra med sin kompetanse og erfaring, dermed vokste konseptet med nødboliger fram.
Boligene er isolerte og tilpasset alle årstider og værforhold. Hvis nødvendig kan de raskt demonteres og flyttes mer sikre områder. Felles tilfluktsrom, toaletter og kjøkken kommer til å være plassert i nærheten av de første boligene som er på vei.
– Vi har utstyrt boligene med tanke på hva som er viktig i en krisesituasjon. Vår solcelleløsning sørger for belysning og gjør det mulig å lade mobiltelefoner og annet elektrisk utstyr. På den måten sikres beboerne muligheten til å holde kontakt med omverdenen og få informasjon om den aktuelle sikkerhetssituasjonen, sier Gjertsen Ebbesen.
Samarbeid med ukrainsk organisasjon
I arbeidet med nødboligene har OBOS i Sverige gjort en analyse av de spesifikke behovene i Ukraina, blant annet gjennom kontakt med internasjonale organisasjoner som opererer i landet.
De åtte første nødboligene vil bli overlevert til ukrainsk hjelpeorganisasjon som har operativ erfaring med krisearbeid i hele Ukraina. Akkurat nå jobber det med å få de siste detaljene på plass før boligene blir transport til vestre Ukraina i april.
– Våre samarbeidspartnere vil fremover samle erfaringer fra familiene som bruker boligene. Det kommer vi til å ta med oss i det videre arbeidet – som forhåpentligvis fører til at våre fabrikker i Sverige kan bygge nødboliger til mennesker i krise også i andre steder i verden, sier Ebbesen.
Fakta om nødboligene:
- Boligen er på rundt 17 kvadratmeter og skal kunne romme en familie på fire.
- I tillegg til oppvarmingskilder vil det være solceller på boligene for belysning og lading av elektronikk.
- Byggesystemet er fleksibelt og kan tilpasses behovene til de som flytter inn. Vegger kan enkelt flyttes slik at vinduer og dører plasseres der det er mest hensiktsmessig. Husene kan også utvides og materialene kan gjenbrukes.
- Boligene har en beregnet levetid på seks til ti år. Med løpende vedlikehold og eventuelle påbygg kan boligene gjøres til mer permanente boliger.
- Boligene leveres flatpakket og kan effektivt fraktes med båt, fly eller lastebil. Det kan lastes åtte boliger på en trailer. Boligene kan monteres på fire timer.