HUND OG BARN: Flere av de lokale trekkhundklubbene har egne tilbud til barn og hund. Her er askerjenta Ida Nilsen (4) og vorstehhunden Lias etter et barneløp i Drammen nylig. Foto: Monika Hallan.

Idretten i sterk vekst: – Ta med hunden og kom som du er

Tekst og foto: Linn Krogh Hansen

Asker trekkhundklubb opplever stor pågang av mye medlemmer. Ikke minst når det gjelder i barne- og mosjonistgruppene.

– Vi ser med glede på at idretten for tiden er i sterk vekst, og vi får flere hundre nye medlemmer hvert år, sier Monika Hallan (32) i Asker trekkhundklubb.

Hallan er til daglig aktivitetsansvarlig i Norges Hundekjørerforbund, der jobben er å utvikle aktiviteter ute i klubb, som er fine for nybegynnere å delta på.

Hun er også aktiv som trener på frivillig basis hjemme i Asker trekkhundklubb.

REKRUTTER: Asker utøvere består av barn fra fire år til godt voksne veteranen. Denne rekruttgjengen stilte nylig på løp da Drammen trekkhundklubb arrangerte kombinert elite og lavterskeløp på MIF-hytta i Mjøndalen. Fra venstre: Storm Treimo, Daniel Stenberg, Martine Nilsen, Alf Hagen, Anna Elvira Walsøe Johnsen, Viktor Walsøe Johnsen. Foto: Linn Krogh Hansen.

Enorm bredde

Hallan forteller at det er en stor bredde når det gjelder øvelser å velge mellom innen hundekjøring.

– Idretten er fordelt på tre grener. Den første er nordisk stil, som er på ski med en eller to hunder. Så har vi barmark, som er løping, sykling, sparkesykkel og vogn med en eller flere hunder. Den tredje grenen er slede, som er kjøring med et spann bestående av to til 16 hunder, forklarer hundekjørertreneren.

Innen hver av grenene er det ulike distanser, fra de korteste løpene i nordisk, barmark og slede sprint, som kan være fra to til syv kilometer og opp til de aller lengste sledeløpene som er på over 1000 kilometer.

TRYGG HJELP: Monika Hallan sykler og Linnea Haga løper med hunden Wilma, en flatcoated retriever. – Jeg sykler for å bidra med å holde igjen hunden i nedoverbakkene, slik at det skal være trygt for utøver, forteller instruktør Monika Hallan. Linnea deltar her i snøreløping.

Barmark og snø

Ifølge Hallan synes de aller fleste hunder det er morsomt å løpe. Hundekjøring er derfor en idrett som veldig mange kan ha glede av med hunden sin.

– Særlig i klassene snørekjøring på ski og snøreløping ser vi en særlig stor bredde i hunderaser. Border collier, ulike fuglehunder, huskyer og terriere er utbredt i mosjonsklassen, som er en klasse for «ikke-typiske» sprinthunder og mosjonister i barmark og nordisk stil, forklarer hun.

Når det gjelder sprint og elitekonkurranse er det som regel korthåret vorsteh og ulike blandinger med vorsteh som topper listene på de korte distansene. I slede langdistanse er det alaskahusky som er klart mest brukt, og som gjerne tar topplasseringene.

Tilrettelegger for barn

I utgangspunktet finnes det aktivitetstilbud for alle aldre, med bamseløp for de aller yngste, og aldersbestemte klasser fra 13 år og oppover i barmark og 11 år og oppover på snø. Hundekjørerforbundet jobber også for å legge enda bedre til rette for barn.

– Ute i klubbene opplever vi en stor økning i treningstilbud for aldersgruppene mellom åtte og 14 år. Vi har egne aktivitetskonsepter tilrettelagt de ulike aldersgruppene, der noen opplegg er for deltakere som har med egen familiehund, mens andre er åpne kenneler der deltakerne kan komme på besøk og låne hund, forklarer Hallan.

LIVSSTIL: Hannah Midtlie Langlie (17) med de korthårde vorstehhundene Nala og Suunto. Hannah bruker mye tid på hunden, både når det gjelder trening og kos. Foto: Linn Krogh Hansen

Tilbud til alle

Miljøet i Asker tilbyr også trening for mosjonister og “vanlige folk” med andre typer hunder enn de som er avlet for elite og sprint. Ifølge askertreneren er det for tiden stor etterspørsel etter et treningstilbud for folk som vil ha en god økt sammen med hunden sin, men som ikke nødvendigvis satser alt på sporten eller har en hund som er skapt for å vinne.

– Noen deltar på treningen for sosialisering og passeringstrening, andre vil ha en god fysisk økt for seg selv og hunden mens andre trener for å delta i lavterskelløp og mosjonsklasse i løp. Tiltaket er kjempepopulært både i vår klubb og i andre klubber, og mange er med og løper med oss hver uke. Det er ingen krav til deltakelse, ta med hunden og kom som du er, oppfordrer hundekjørertreneren fra Gullhella i Asker.

NM-GULL: Hannah Midtlien Langlie i starten på 2-spann spark i juniorklassen sammen med hundene Suunto og Nala. Foto: Svenn Fjeldheim.

Fokus på hunden

Hallan understrekker at det å behandle hundene pent er noe hundekjørerne tar svært seriøst.

– Store deler av regelverket vårt omhandler dyrevelferd og behandling av hunder, understreker hun, og trekker fram at reglene som sikrer hundene håndheves kontinuerlig.

Hun nevner et eksempel:

– En regel er at hundene skal løpe foran og på eget initiativ. Det er ikke lov å presse, eller tvinge en hund opp i fart dersom den ikke vil. Alle løp har også en dyrevelferdskontrollør som passer på at hundene har det bra, fastslår hun, og fortsetter:

– Jeg vil understreke at dette ikke er tomme ord på papir, men holdninger som jobbes kontinuerlig med og som kommer synlig fram i alle deler av miljøet.

Juniorer i toppen

Nylig ble det arrangert NM i Bergen. Askers juniorer Hannah Midtlien Langlie (17) og Rikke Nordhagen Christiansen (16) tok begge med seg NM-titler hjem etter mesterskapet på Vestlandet.

Hannah vant øvelsen sparkesykkel med to hunder på 5,4 km, mens Rikke vant sparkesykkel én hund.

Den nest siste helgen i oktober stilte de to juniorene for Norge i barmarks-EM i Finland. Her ble det også medaljer og gode plasseringer.

– Rikke og hunden Dash fikk sølv i snøresykling i EM i Finland, mens Hannah og hunden Suunto syklet inn til 4. plass i øvelsen. De samme jentene tangerte plasseringene i sparkesykkeløvelsen.

EM-SØLV: Rikke og hunden Dash er ferske EM-medaljører i snøresykling etter sølvmedaljen i Finland. Foto: Roy Helge Angelvik.

Nært forhold og samarbeid

– Det er ikke bare å henge etter hunden og tro at den skal gjøre jobben, understreker Hannah, som også har en sølvmedalje fra VM i 2023.

Hun understreker viktigheten av samarbeid og gjensidig tillit mellom hund og eier, og at det naturlig nok blir et tett forhold når man tilbringer så mye tid sammen.

– Hvis hunden står for 70 prosent av farten, og jeg bare 30, da gidder den ikke mer. De er svært gode treningskamerater, smiler 17-åringen, som bruker inntil tre timer daglig på å trene og kose med familiens tre vorstehhunder.

 

PÅ LOKALLØP: Askers yngste hundekjørere stilte nylig på barmarksstevne ved MIF-hytta i regi av Drammen trekkhundklubb. Øverst : Daniel, Nienke, Storm Tilde. Nederst: Fredrikke, Anna Elvira, Nala, Alf, Martine. På fanget: Ida. Foto : Chris Johnsen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *