Foto: Oslojordmuseet

Gratis adgang på Oslofjordmuseet i hele juli

På Oslofjordmuseet på Vollen i Asker finnes alltid flere utstillinger om fjordens båter og historie. Oslofjordmuseet er åpent for besøk i hele sommer og i juli er det gratis adgang for hele familien!

Kom innom og utforsk Fjordfortellinger, bruk tid mellom båtene og la barna leke i Barnas Oslofjord.

Hvordan er det på å være skipper i egen båt? Her kan du prøve selv i det gjenskapte styrhuset til Heilo, den siste aktive fiskeskøyta i indre Oslofjord. Du kan øve på å ro, og leke både telt- og hyttetur i vår egen utstillingskrok for barna.

Oslofjordens historie

Hvem bodde ved Oslofjorden for 10 000 år siden? Hvor tungt var det å jobbe som is-skjærer? Hvordan opplevde vakten på Oscarsborg 9. april 1940?  Kan en Q-tips du slipper i do havne på museum? Hvordan bruker du en klaffetelegraf?

Oslofjorden er millioner av år. I 11 000 år har folk holdt til her. I dag bor 40 prosent av Norges befolkning under 45 minutter fra fjorden. Oslofjorden er så kjent og nær at vi fort glemmer at den har en spennende historie.

Vi ba studenter i historie ved Universitetet i Oslo om å lete etter fortellinger fra Oslofjorden. De fant fortellinger om katastrofer og krig,  late sommerdager og hardt arbeidsliv, forurensing og biologisk mangfold.

Gjennom gjenstander, filmer, historiske bilder og lyttestasjoner forteller utstillingen Fjordfortellinger noen av disse.

Utstillingen har også plass til din fortelling om fjorden. Du kan dele din egen fjordfortelling i utstilling, eller gjennom vår digitale innsamling. I begge tilfeller blir din fortelling en del av utstillingen.

Sammen risser vi opp et mangfoldig bilde av Oslofjorden.

Flytende utstilling

I sommer kan du oppleve en unik samling båter ved brygga, hvor ivrige båteiere stolt fremviser sine restaurerte skatter. Disse båtene er eksempler på oppussede fartøy som kan inspirere flere til gjenbruk, noe som forhåpentligvis vil prege båtlivet på Oslofjorden mer i fremtiden.

Oslofjordmuseets flytende utstilling. Foto: Oslofjordmuseet

Gjenbruk og båtliv

Dette er tredje året på rad at museet arrangerer en flytende båtutstilling, og i år er temaet “Gjenbruk”. Utstillingen fremhever betydningen av bærekraftige praksiser innen båtliv og maritime tradisjoner. Med over én million fritidsbåter i Norge i dag og en økende tendens, er det viktig å spørre: Hva skjer med båtene om ti år? Mange blir forlatt, noe som skaper miljøproblemer i Oslofjorden.

“Gjenbruk”-utstillingen viser hvordan omsorg og sirkulær økonomi kan forhindre miljøskader. Med utstillingen ønsker vi å motivere spesielt unge til å restaurere gamle båter i stedet for å kjøpe nytt. Derfor tilbyr vi ti gratis båtplasser til ungdommer som ønsker å vedlikeholde sine gjenbruksbåter. Neste år kan unge mennesker som har pusset opp gamle båter få plass for perlene sine i Oslofjordmuseets havn i Vollen.

Båtene i vår utstillingshall forteller sine egne historier.

Mangfold på sjøen

En gjenstands fortelling utfolder seg time for time, dag for dag. I den fortellingen inngår som regel mennesker. Vi snakker om et menneskeliv. Kan vi også snakke om et båtliv?

Båtene som vises i utstillingshallen er et utvalg fra vår samling, og alle har fått sitt egen album som en kan bla i. Albumene viser frem glimt fra båtenes liv før de havnet på fjorden, og forteller historier som mennesker og båter sammen har vært med på å forme.

Møt Jan Herman Linges egen Soling, Bror Withs ville esel, Oslojolla som var en konfirmasjonsgave og mange flere.

Historiske påhengsmotorer. Foto: Oslofjordmuseet

Historiske påhengsmotorer

I 2015 åpnet museet en påhengsmotorutstilling med mange motorer utlånt fra private, og over 10 motorer fra Gokstad Kystlag sin flotte samling i Sandefjord. Vi kunne skilte med samtlige norskproduserte påhengsmotorer.

Flere av påhengsmotorene står fremdeles utstilt, og museet har fått tilført påhengere som gave fra fjern og nær. Av de norske kan vi nevne Sleipner Taifun, Kjapp fra Bergen og Knurr produsert i Oslo.

Utstillingen består i dag av cirka 30 påhengere, den eldste en Archimedes fra 1914.

Ellers kan du få et gjensyn med kjente merker som Mercury, Volvo Penta, Seagull, Chrysler, Johnson, Cresent, Husqvarna og mange flere. “Verdens minste”, en Clarke Troller fra 40 tallet er også utstilt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *