Tekst og foto: Merete Hartvig Brandshaug
Har du vandret gjennom undergangen mellom Asker videregående skole og Glassmesteren i løpet av de siste 20 årene og ergret deg over forfallet? Nå har kommunen gitt støtte til graffitikunstnere for å utsmykke tunnelen.
Undergangen har ikke vært noe vakkert syn. Lag på lag av maling og betong har flasset av. Noe måtte gjøres.
Nylig fikk to unge askerbøringer, begge med graffitihistorie fra nettopp denne undergangen, med seg kommunen på en aldri så liten oppussing.
For tunnelen har ikke alltid vært stygg og avskallet. Fra 1993 til 2003 var dette et av de få stedene i Norge hvor man kunne utfolde seg med graffiti- og gatekunst på helt lovlig vis. Undergangen ble den gang omtalt som “Hall of Fame”.
Om somrene var det dugnad med unge kunstnere i alderen 14-27 år. De fikk utfolde seg her. Det kom kunstnere fra flere steder i landet – til og med fra andre land.
Hall of Fame
Thomas Stønjum er en profesjonell graffitikunstner som bor i Asker. Han gjør oppdrag både for det private og det offentlige. Halvor Harsem er en kjent You Tube-profil, blogger under navnet “Kong Halvor” og en kjent grafittikunstner.
Harsem er opprinnelig fra Borgen, men bor i Oslo. Han begynte å interessere seg for graffiti i 10-11 års alderen og var stadig innom “Hall of Fame” – iført reggies og rulleskøyter. De eldre gutta som sprayet der, ble spurt om alt mulig som omhandlet graffiti. 12 år gammel malte han i tunnelen for første gang.
Siden den gang har Halvor malt hundrevis av piser her – med kommunens tillatelse.
Hall of Fame-undergangen var et viktig sted for Halvor i oppveksten. Her følte han tilhørighet og kunne drive med noe han mestret.
– En gangtunnel kan absolutt være et sted for unge å henge. Ikke alle sparker ball eller driver med annen organisert idrett eller kultur, påpeker Halvor.
Søkte og fikk prøveprosjekt
Thomas Stønjum malte og sprayet også denne undergangen som ung. Som 19-åring sommeren 1993 skrev han søknad til kommunen om å få lov til å dekorere undergangene borte ved kulturhuset.
Selv om søknaden fikk delvis avslag, ga Asker kommune beskjed om at de kunne ha et prøveprosjekt med undergangen som lå litt lengre borte fra sentrum.
Han husker godt første gang de malte i denne tunnelen. 15 personer sto side om side og sprayet sommeren 1993. Like mange hang rundt og så på.
To år senere søkte Thomas på nytt om å få spraye flere steder. Da fikk han svar om at de heller kunne vedlikeholde og spraye flere lag der de allerede holdt på.
– Ofte dukket det opp folk fra nabokommunene og til og med dansker og svensker. De hadde hørt at det var lovlig å spraye i “Hall of Fame”-undergangen. Dette var jo før det fantes internett og mobiltelefoner. Da måtte en kjenne folk for å bli forklart hvor undergangen lå, forteller Thomas.
Dette var i tiden før han flyttet hjemmefra. Thomas husker at folk ringte til hustelefonen og spurte om det var greit at de tok seg en tur for å spraye.
Nå har grafittikunstnerne Thomas Stønjum og Halvor Harsem fått æren av å dekorere undergangen igjen – med støtte fra Asker kommune.
Et stygt høl
– I ti år fra 1993 fungerte jeg som en slags frivillig vaktmester her, forteller Thomas.
Han gikk ofte og ryddet søppel. Det lå tomme spraybokser og engangsgriller strødd. “Vaktmesteren” tildelte plass til folk som hadde lyst til å male over noe.
Thomas gjorde alt han kunne for at graffitikunstnerne skulle få beholde tillatelsen så lenge som mulig. Han syntes derfor det var ganske så kjipt å se stedet forfalle etter 2003. Da vedtok kommunen nulltoleranse mot graffiti.
Hele stedet endte opp som et høl. All maling og deler av betongen flasset av. Hele undergangen forfalt raskt og voldsomt.
– De siste ti årene har vi snakket om at det hadde vært kult å ha en slags reunion; å spraye opp alt på nytt.
Tok tunnelen tilbake
I fjor, 30 år etter forrige runde med sprayboksene, var et passende tidspunkt å gjøre en slags dugnad. Å samle alle gamlegutta som sprayet her for lenge siden. Freshe opp stedet. Både Akershus fylkeskommune og Asker kommune var positive til forslaget. De svarte også ja på anmodningen om å vaske vekk alle de omtrent 100 gamle lagene med maling.
– Man får jo litt eieforhold til et sted hvor en har tilbrakt så mye tid. Det føles kult å gjøre det litt for gamle dagers skyld. Og selvfølgelig kult å spraye sammen med enkelte jeg ikke har sett på over 20 år. Det er som en reunion, sier Thomas.
Noe av motivasjonen er jo at undergangen bare hadde forfalt. Thomas og Halvor følte de måtte ta ansvar og ta tunnelen tilbake.
Halvor håper at Hall of Fame-prosjektet kan føre til at alle underganger i Asker blir utsmykket med gatekunst og graffitikunst. At det blir tilrettelagt for flere lovlige vegger og tunneler.
– Se til Trondheim og Drammen, sier Halvor.
– Der er mange av tunnelene malt. Asker har et stort potensial, og vi bør også ha en tunnel eller en stor vegg som kan benyttes til workshops.
Grafittigjengen i reunion
Halvor og Thomas har fått med seg fire andre karer til å utsmykke undergangen. Jon Olsen jobber for Nasjonalmuseet og holder foredrag om graffiti før og nå. Det kan man se på YouTube.
Ørjan Lunde er også en av dem som tidligere malte i “Hall of Fame”, første gang i 2000. Han har en egen vegg hjemme i hagen som sprayes med motiver om og om igjen.
Alex Abrahamsen malte også mye her i ungdomstiden. Han ser på Thomas som en type mentor.
Fredrik Syvertsen begynte å spraye i Heggedal rundt 1998. Hans store forbilder var taggerne Cons og One. I Heggedal var det et miljø hvor man malte tog.
Han har også malt i Hall of Fame. Fredrik forteller at man hadde stor respekt for denne undergangen fordi mange store navn innenfor graffitikunst malte her.
– For eksempel gatekunstneren Martin Whatson fra Bærum og billedkunstneren Henrik Aarrestad Uldalen fra Asker. De malte noen av sine første verk i denne undergangen. Og nå er begge selvlærte kunstnere på internasjonalt nivå, sier Thomas.
– Hvis man lærer graffiti, blir det mer spennende å være kreativ. Man kan lage kule eller fine veggmalerier istedenfor å tegne kjønnsdeler eller skrive stygge ord, sier Halvor.
2 Responses
Veldig kul idé! Dette var en gla’sak. Spennende å lese om historien bak Hall of Fame også
Så gøy og en flott historie forteller du er, jeg må nok ta meg en spasertur for å oppleve dette stedet i Asker sentrum.