IMG_1299
PÅ VEI TIL NIDAROS: Disse to vandrerne, på vei inn til Haslum kirke, er to av mange pilegrimer som går den over 50 mil lange turen fra Oslo til Trondheim.

Gå i pilegrimenes spor

Tekst og foto: Alexander Berg jr.

Pilegrimsledene finner du flere steder i Norge, men du trenger ikke gå helt til Nidaros for å være en pilegrim. To av ledene, Tunsbergleden og Gudbrandsdalsleden, går gjennom Asker og Bærum.

Det startet rett etter Olav den helliges død i 1030, og fortsatt holdes tradisjonen i hevd, men motivasjonen for å vandre som pilegrim har endret seg på disse nesten 1000 årene. Opprinnelig var det religiøse grunner som i hovedsak førte pilegrimene til Nidaros, mens det i dag er mange beveggrunner for å vandre i pilegrimenes spor til Trondheim. Noen søker en indre ro, andre går for naturopplevelsenes del, mens andre igjen vandrer for å bli kjent med historien og treffe andre mennesker. Fellesnevneren for de fleste er likevel at de gjennomgår en mental forandring på turen.

Du kan finne din egen motivasjon for å vandre, og du behøver ikke gå helt til Nidaros for å vandre i pilegrimenes ånd. I Asker og Bærum går det to pilegrimsleder, Tunsbergleden og Gudbrandsdalsleden, og de møtes på Øverland ovenfor Haslum kirke.

Tunsbergleden

Tunsbergleden kommer inn i Asker rett ved vest for Spikkestad og fortsetter videre østover til Røyken før den svinger nordover og passerer over Dikemark. Deretter går den gjennom sentrale Asker og videre over Hvalstad og Billingstad hvor den krysser inn i Bærum og fortsetter opp til Tanum Kirke. Defra svinger leden seg nedover til Rud og Hauger, for etter hvert å gå inn i Kolsås og Dælivann landskapsvernområde, og her er det merket en avstikker til Haslum kirke. Rett ovenfor Øverland gård møter Tunsbergleden Gudbrandsdalsleden som kommer opp fra Lysaker.

KULTUROPPLEVELSE: Pilegrimsleden passerer et mangfold av kulturopplovelser, langs Tunsbergleden i Asker kommer du for eksempel innom Asker museum.

Langs denne leden vil du blant annet passere gravfeltet ved Bitehagen, Røyken kirke, Asker kirke og Tanum kirke. Før du kommer til møtepunktet med Gudbrandsdalsleden, vil du passere det eneste pilegrimsherberget i Asker og Bærum, Garlaus. Her er det fire sengeplasser.

Gudbrandsdalsleden

PILEGRIMSSTED: Middelalderkirken Haslum kirke et av pilegrimstedene du vil komme til dersom du vandrer Gudbrandsdalsleden fra Lysaker og inn i Bærum.

Gudbrandsdalsleden har to traseer, og den som krysser inn i Bærum ved Fåbro (Lysaker) er den vestre og går over Krokskogen og Hadeland og videre oppopver på vestsiden av Mjøsa før den møter den østre ved Lillehammer. Leden kommer fra Oslo over broen over Lysakerfossen, som er et flott skue når den går vannstor. Derfra fortsetter leden langs Lysakerelven i tett løvskog før den går opp til Vollsveien ved Jar skole. Herfra beveger den seg på boligveier helt opp til Hosle, for så å komme inn på det gamle middelalderfaret, Hoslegata. I tillegg til å passere Haslum kirke, som er fra 1100-tallet, vil du også gå over to brosteder fra middelalderen, Fåbro ved Lysaker og Øverland bro.

Men du kan selvfølgelig utvide vandringen din utover Asker og Bærum, og går du inn på pilegrimsleden.no kan du planlegge en vandring.

Skandinaviske pilegrimsleder

Begge ledene er del av et større nettverk med åtte vandringsveier som i Norge alle fører frem til Nidaros.  I tillegg går det også en kystpilegrimslei fra Egersund til Trondheim.

Også i Danmark og Sverige er det merket offisielle pilegrimsleder som fører frem til Nidaros. Disse ledene fikk i 2010 status som Europeisk kulturvei.

I katolsk sammenheng er det pilegrimsvandringen til Santiago de Compostella som gjelder, en vandring som for øvrig er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *