Tekst og foto: Alexander Berg
De har en sosial sone, men der vil du sjelden finne noen. Delvis fordi Unicus er en bedrift som leier ut konsulenter til andre virksomheter, men også fordi alle konsulentene tilhører autismespekteret, og for dem er ikke sosiale sammenstimlinger noe de er komfortable i.
Fra utenforskap til ettertraktede IT-konsulenter
Unicus har gjort kampen mot utenforskap til en kjerneverdi og suksess. «Vår visjon er en bedre og mer inkluderende verden som bygger på individets styrker», skriver de på sine nettsider.
Det å være autist i arbeidssammenheng kjenntegnes blant annet ved sterke analytiske og logiske evner, høyt fokus og konsentrasjon og behov for struktur. Personer med autisme har også en egen utholdenhet når det gjelder repetitive oppgaver. Men deres sosiale utfordringer gjør at de ofte kommer til kort i en intervjusituasjon til en jobb, og til slutt havner utenfor det ordinære arbeidslivet.
– Alle våre konsulenter kommer fra utenforskap, derfor henter vi dem fra NAV, utdyper Kanden, og legger til:
– Men nå peker alle kurvene deres oppover. Det er vinn-vinn på mange nivåer, det menneskelige, det samfunnsmessige, for kundene og for oss som selskap.
Han viser til Unicus’ «social impact»-målinger som underbygger dette.
Får mer igjen for hver konsulentkrone
En av kundene som har benyttet seg av Unicus’ konsulenter er Statnett. Blant annet har konsulentene utviklet komplekse algoritmer som forutser ubalanser i kraftnettet.
– De leverer kompetanse, kvalitet og gjennomføringsevne, og Unicus som selskap er flinke til å følge opp konsulentene sine, forteller seksjonsleder Digital og IT hos Statnett, Olav Resser, som legger til at alle oppdrag de har hatt er levert på kortere enn estimert tid.
– Jeg vil påstå at vi får mer igjen per krone fra Unicus-konsulentene enn vi får fra tradisjonelle konsulenthus. Og i tillegg til at det er en samfunnsgevinst ved å leie dem inn, tilfører vi egen organisasjon kompetanse og arbeidskraft. Vinn-vinn, spør du meg.
Effektive konsulenter
I Unicus’ perspektiv er den optimale kunden en bedrift som leier inn konsulenten på prosjektbasis med klare og definerte arbeidsoppgaver. Og dess lengre oppgavelisten er, jo bedre er det. Det skaper forutsigbarhet, som er viktig for en autist.
En typisk Unicus-konsulent er en gjennomfører, og de utfører gjerne oppdraget raskere enn andre fordi de blant annet ikke har behov for det sosiale påfyllet som samling rundt kaffemaskinen gir og fordi de har en spesiell evne til å sitte konsentrert over lang tid.
Ser problemstillinger fra andre vinkler
Personer med autisme ser verden nedenfra og opp, i motsetning til flertallet av oss som har et ovenfra og ned-perspektiv. Og denne omvendte betraktningsmåten gjør at helheten bygges opp av detaljer, noe som ifølge Kanden får frem andre momenter og synspunkter enn det tradisjonelle.
– Og det er et perspektiv jeg poengterer ofte når jeg snakker om den merverdien våre konsulenter bidrar med.
Knut Åge (39) er en av konsulentene Kanden snakker om, og en av de mest erfarne i selskapet. Med to bachelor-grader, en i engelskspråklig litteratur og en i ingeniørfag, er han godt kvalifisert for arbeidslivet, men hans sosiale utfordringer gjorde at han aldri kom lenger enn til 1. intervjurunde. Men da han sendte inn en åpen søknad til Unicus, åpnet jobbdøren seg.
Han tror nok at han kunne ha jobbet andre steder enn hos Unicus, for han opplever ikke at han trenger mye tilretteleggingen.
– Snakk med meg dersom du synes noe er problematisk. For vi er dårlige til å lese mellom linjene. Vær tydelig, ikke gå rundt grøten.
Knut Åge mener at bedrifter som ansetter personer med nevrodivergens får inn flere synspunkter fra andre vinkler.– Flere synspunkter gjør at man får færre blindpunkter, og det er grunnleggende verdifullt for en hver bedrift. For jo mer gruppetenkning man har i en bedrift, dess større sannsynlighet er det for at man utvikler noe bare bedriften selv er interessert i.
Til bedrifter som vurderer å ansette eller leie inn personer med nevrodivergens, gir Knut Åge følgende råd:
– Ta tid til en samtale med den ansatte for å avklare hva han eller hun trenger som arbeidstaker, og på den måten skape en felles forståelse om forventninger.
– Ta en fot i bakken, gjør det tydelig for den nevrodivergente at det er lov å komme med spørsmål.
– Gå tidlig inn for å bli kjent med posisjonen til den nyansatte. Hvor viktig er det for eksempel at han eller hun møter opp på fredagspilsen? Et fravær på en slik sosial samling kan lett skape et inntrykk av at man er sær.
– Det som blir sagt, er det som blir sagt. Ikke overlat noe tolkning.
Tilføre verdi
Utenforskap er en utfordring for den norske velferdsstaten. Ifølge NAV er det til en hver tid 650 til 700.000 personer som står utenfor det ordinære arbeidslivet. I dette perspektivet ser Unicus’ det som sin oppgave å fasilitere arbeidslivet, og de følger det de kaller den sosiale modellen ved å skape arbeidsplasser i stedet for det man gjør i helsevesenet, å diagnostisere. Og de er opptatt av at menneskene de ansetter skal beholde jobbene sine. Derfor er det også viktig for selskapet at de tilfører verdi hos kundene, fordi det i motsatt fall vil kunne være en risiko for at kundene konkluderer med at autister ikke fungerer i arbeidslivet. Derfor stiller de seg hele tiden spørsmålet om hva de som selskap må gjøre for å levere.