Vi skal bo hjemme så lenge som mulig, da er det viktig å holde seg på beina. Unsplash.com

Eldredagen 1. oktober: 9.000 hoftebrudd i året

Norge er i verdenstoppen når det gjelder hoftebrudd, og fall er den ulykkesårsaken som fører til flest dødsfall blant eldre. De fleste fall kan forebygges, ofte med svært enkle og billige midler.

Det er i gjennomsnitt 210 hoftebrudd hvert år i Bærum kommune. Det koster samfunnet årlig nesten 115 millioner kroner. Noe av dette dekkes av staten, mens kommunen må selv betale cirka 57,5 millioner kroner. Færre hoftebrudd vil altså gi mer penger til annet bruk i kommunen.

-Til sammen er det 9.000 hoftebrudd hvert år i Norge. Det koster samfunnet mye i form av penger, men det er også krevende for den det gjelder og de nærmeste, sier Tina Hveem Vislie, skadeforebygger i organisasjonen Skadeforebyggende forum (Skafor).

De færreste kommer tilbake til sitt tidligere funksjonsnivå etter et hoftebrudd, selv om det er fullt mulig.

-For mange vil det være starten på en lang rekke hjelpebehov fra kommunen. Det er derfor mye å hente på å forebygge mer, sier Hveem Vislie.

Hvorfor markerer vi Eldredagen?

Eldredagen er en offisiell FN-dag som har vært markert siden 1990, og markeres 1. oktober hvert år over hele verden. Et av FNs hovedmål med denne dagen er å rette oppmerksomhet mot hvordan eldre tar vare på egen helse og livskvalitet.

-Vi mener det er viktig å markere denne dagen når vi vet at eldre personer er overrepresentert i skadestatistikken, og i tillegg at Norge har den dystre førsteplassen når det gjelder antall hoftebrudd per innbygger, sier Hveem Vislie.

De fleste skadene blant eldre skjer i og rundt hjemmet, og fall er den vanligste skadeårsaken.

-Virkeligheten er også slik at eldre både nå og i fremtiden skal bo hjemme så lenge som overhodet mulig. Det krever at den enkelte har et visst nivå av fysisk helse. Dessverre er ikke en selvstendig og aktiv alderdom alltid forenlig med konsekvensene et fall kan føre til, understreker Hveem Vislie.

Eldrebølgen er her allerede

Eldre har en viktig plass blant FNs bærekraftsmål. Disse 17 målene, med 169 delmål, skal nås innen 2030. Mål 3 er å sikre god helse og livskvalitet for alle – uansett alder. Dette er viktig fordi det stadig blir flere eldre i verden, også i Norge. SSB mener at det allerede i 2030 vil være flere eldre (65 +) enn yngre, og i 2060 forventes det at hver femte person vil være over 70 år.

-Vi må gi godt voksne personer verktøyene de trenger for å klare seg selv hjemme så lenge som mulig, og muligheten til å være skadefri og trygg i egen bolig, sier Hveem Vislie.

Det er ofte små, enkle ting som skal til for å forebygge fall, bl.a. det å fjerne snublefeller og rot.

-De små tingene handler bl.a. om å sjekke at lyspæren har god nok lysstyrke, faktisk fjerne tepper og ledninger som kan snubles i, bruke stødige innesko, ha antiskli og godt lys i trappen. Dette er ting som kan fikses på kort tid og som det koster lite å gjøre noe med, men som kan ha store konsekvenser dersom det fører til fall, sier Hveem Vislie.

Skafor oppfordrer alle til å bruke Eldredagen til å hjelpe en forelder, besteforelder, nabo, venn eller tidligere kollega med å gjøre det litt tryggere i egen bolig.

-Det er ikke så mye som skal til, og det enkle er ofte det beste, avslutter Hveem Vislie.

10 enkle tips for å forebygge fall i og rundt hjemmet:

  1. Husk antiskli under alle tepper, og i dusj/badekar.
  2. Sørg for nok lys i alle rom.
  3. Fest ledninger og fjern alle snublefeller.
  4. Har du trapp; pass på at underlaget ikke er glatt, ha en stødig håndløper og nok lys.
  5. Bruk stødige innesko som sitter godt på foten.
  6. Ha nattlys eller en lommelykt tilgjengelig om du står opp om natten. Mange faller på vei til/fra badet.
  7. Ikke stå på ustødige møbler for å hente noe i øverste hylle. Kjøp heller en stødig krakk, eller aller helst be om hjelp.
  8. Vær oppmerksom på at ulike medisiner kan føre til dårligere balanse enn du er vant til, og spesielt sammen med alkohol.
  9. Sjekk at du hører røykvarsleren i alle rom, og be noen om å bytte batteri dersom det trengs.
  10. Mosjoner regelmessig, få i deg nok væske og mat, og gjør noe du blir glad av hver dag.

Tallene øverst i denne saken er hentet fra Fallbarometeret. Skadeforebyggende forum (Skafor) jobber for å forebygge personskader i Norge, og har laget et barometer som viser antall hoftebrudd i alle landets kommuner. Se hvor mange hoftebrudd det er i andre kommuner: www.Fallbarometer.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *