IMG_8099
Ralph Tambs vei - her skrevet på uoffisielt vis - strekker seg nordover fra Jacob Neumanns vei og er oppkalt etter Ralph Tambs, som ble arrestert av tyskerne under den annen verdenskrig og døde i tysk fangenskap.

En vei i krigsmotstanderens navn

Tekst og foto: Eric Røkeberg

Vet du hvor Ralph Tambs vei i Asker ligger? De færreste vet om veistumpen. Og navnet gjør det ekstra gåtefullt. Svaret er både fascinerende og vondt.

Ralph Tambs vei en hyggelig veistump med et trivelig nabolag ved Solgården. Spaserer man rundt på Hvalstad og opp mot Vakås, dukker den bratte løkkeveien opp. Den korte avstikkeren fra Jacob Neumanns vei var opprinnelig en blindvei. Med tiden ble det endret i en sammenkobling med Hulda Garborgs vei, slik det er i dag.

Hvorfor kommunen har to ulike skrivemåter for Ralph Tambsvei, er uviss. Sjekk bildet øverst i saken og sammenlign skiltene.

Ralph Nicolay Tambs var en ung mann født i 1921. På linje med de fleste andre nordmenn, var den tyske invasjonen i 1940 et overgrep på hans stolthet for nasjonen vår.

Motstandsbevegelsen ble svaret for dem som ville organisere en samlet styrke og motarbeide invasjonsmakten. Det ble svaret også for Tambs.

Han ble medlem av Milorgdistrikt 13, som dekket det sentrale Østlandet. Ved krigens slutt skal avdelingen ha hatt omtrent 7.500 nordmenn i rekkene. 

Ble arrestert flere ganger

Vi vet lite om Tambs liv fram til 1943. Men tidlig i dette året deltok han i et illegalt skirenn på Furubakken på Hvalstad. Sjansen for at han og flere i gruppen kan ha blitt observert her, er stor. Tambs ble nemlig arrestert kort tid etterpå.

Tyskerne sendte ham så til Grini leir. Historien sier heller ingenting om hvorfor Tambs ble løslatt etter en tid, for så bli arrestert igjen og ført til det fryktede fengselet i Møllergaten i Oslo.

Etter nesten tre måneder i fangenskap i hovedstaden, førtes Tambs igjen til Grini. Kort til før jul ble han sendt til konsentrasjonsleiren Natzweiler i Frankrike.

Mange andre nordmenn havnet samme sted, blant dem senere statsminister Trygve Bratteli.

Sendt i døden

De som meldte seg for motstandsbevegelsen tok enorme sjanser. Den tyske overmakten viste ingen nåde. Unge Ralph Tambs ble arrestert og sendt i konsentrasjonsleir.

Natzweiler var et helvete for de innsatte. Familiene til fangene fikk ikke informasjon om hvor deres kjære var. Heller intet om hvilken tilstand de var i. Hemmeligholdet var en del av nazistenes ondskap for å spre skrekk.

Fangene i leieren var ofte motstandsfolk og politisk aktive. De ble satt til å arbeide knallhardt under elendige kår og med svært lite mat. Mange døde av sykdommer som herjet.

Tambs slapp heller ikke unna sykdom og pådro seg trolig lungebetennelse. I april 1944 døde han.

Ralph Nicolay Tambs døde bare 24 år gammel. Hjemme i Norge levde foreldre og søsken i en grufull uvisshet.

Flere lokale motstandsmenn hedret

Ralph Tambs vei ble til samtidig som den storstilte utbyggingen av Hvalstad- og Vakås-området på 1950- og 1960-tallet. I oktober 1960 vedtok Asker formannskap å godkjenne rådmann Arnt Nordstaas innstilling om veinavnene Ralph Tambs vei, Vakåsveien, Jacob Neumanns vei, Greverudveien, Tilla Valstads vei, Alexander Langes vei og I.C. Vogelius vei.

Sistnevnte ble kort etter endret til Hulda Garborgs vei.

Helt opplagt har det vært en lokal bevissthet rundt dem som ofret seg for Norge i krigen. Teorien underbygges av at flere motstandsmenn fra Asker er hedret med tilsvarende. Alf Kristoffersen og Arvid Andresen har fått veier på Landøya oppkalt etter seg. Olav Brunborg er hedret på Torstad.

Max Manus har ingen vei oppkalt etter seg, men gravstedet på Asker kirkegård holdes i god stand med friske blomster året rundt.

Personlige hyllester

Mange veier i Asker har navn som ikke lar seg forklare uten videre. Eksempler er Eriks vei, Espens vei, Idunns vei, Margretes vei, Pers vei og så videre. Samtidig finnes det garantert en historie der om man dykker inn i lokale kilder.

Andre veier er oppkalt etter gårder eller slekt som har vært bosatt der i lang tid. Bergvangveien, Dælijordet, Hanevoldveien, Høn Gårdsvei er noen eksempler på slike. Andre konkrete varianter er for eksempel Bankveien i sentrum, oppkalt etter Asker Sparebank. Naturfenomer og virksomheter har også bidratt til å gi veinavn.

Så er det veiene og gatene oppkalt etter lokale personer som har utmerket seg. På Hvalstad er flere veier oppkalt etter Garborg-familien. Både Arne Garborg og Hulda Garborg var forfattere som utmerket seg og er hedret med egne vei- og gatenavn.

Én kommentar

  1. Men den offisielle versjon av veinavnet er vel også feil!? Siden navnet Tambs allerede slutter med en S, må veinavnet skrives med en apostrof for å markere genitiv.
    Altså blir det korrekte: Ralph Tambs’ vei.
    Asker kommune: bare å bestille nytt skilt. Navn bør skrives riktig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *