Tekst og foto: Alexander Berg jr.
Sykkelhotellet ved Kolsås T-banestasjon har ved flere anledninger blitt utsatt for hærverk. En følge er at døren har blitt stående åpen. Nå skal Bærum kommune installere en mer robust dør.
Døren har stått slik i flere uker. Ifølge kommunens sykkelkoordinator, Håvard Eriksson, vil en ny løsning være på plass en gang i september.
– Vi har lenge hatt problemer med hærverk på dørene, og vi har derfor besluttet å stenge den ene døren permanent. Til den andre døren har vi bestilt en ny løsning som er mer robust og vanskeligere å bryte opp. Dette vil være på plass om en måned, forteller Eriksson.
Basert på tilbakemeldinger fra naboer til hotellet, har man en antagelse om at hærverkene utføres av personer med tilknytning til området. Dermed er det blitt mer utfordrende å drifte hotellet.
– Vi har ikke hatt tyverier av sykler, men de ødelegger syklene. Det kan være fordi vi har installert nye låser som gjør det vanskeligere å stjele, og at konsekvensen blir at de i stedet gjør hærverk på syklene.
Vurderer kameraovervåkning
Hotellet har ikke kameraovervåkning. Det er kommet spørsmål om hvorfor det ikke er kameraer rundt sykkelhotellet.
– Vi vil først hente erfaringer med den nye dørløsningen. Deretter skal vi vurdere om det også bør installeres overvåkningskameraer, sier Eriksson.
Basert på andre sykkelhotellers erfaringer med kameraovervåkning, er kommunen usikker på om kameraovervåkning vil ha vesentlig effekt.
På grunn av den åpne døren på sykkelhotellet på Kolsås, er det fri tilgang for dem som vil forsøple eller gjøre skadeverk.
Har kameraovervåkning
Bane NOR har installert kameraovervåkning på sine sykkelhoteller. Selskapet drifter et hotell i Sandvika, et i Asker og et i Heggedal. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Christina Balteskard Bottolfsen i Bane NOR er kameraene kanskje den viktigste sikkerhetsinstallasjonen.
– Erfaringen er at de som kun trenger en sykkel kjapt, velger et annet alternativ. De som er ruset, bryr seg ikke om de er på film eller ikke, skriver hun i en e-post.
– I tillegg virker det også som brukerne er litt mer årvåkne med hensyn på uvedkommende. I sommer var det en episode der publikum meldte fra om en person i Asker sykkelhotell. Politiet var raskt på plass. Det fungerte godt for alle.
Generelt opplever ikke Bane NOR mye hærverk på sine sykkelhoteller. De ser imidlertid en sammenheng mellom hærverk på stasjonene generelt og ramponering av hotellene.
– Stasjoner med mye hærverk har også mye hærverk på sykkelhotellet og motsatt. Det har også vært noen innbrudd og forsøk på innbrudd.
Men noen lar seg verken stoppe av kameraer eller låste dører. Bane NOR har blant annet opplevd at en person brukte vinkelsliper for å komme seg inn i et sykkelhotell.
Sykkelhotellet i Asker har en innbydende inngang. Med kameraovervåkning i tillegg opplever ikke Bane NOR, som drifter hotellet, særlige problemer med hærverk. Foto: Terje Borud/Bane NOR
Politiet henlegger
Noe av grunnen til at Bærum kommunes ansvarlige er usikre på om de skal installere kameraer, er opplevelsen av at politiet ikke følger opp slike saker. Det er også en erfaring Bane NOR har.
– Vi vet av erfaring at det vi anmelder blir henlagt på bevisets stilling. Vi oppfordrer likevel alle kundene våre som får frastjålet en sykkel, om å anmelde slik at politiet forhåpentligvis følger opp sakene. Bane NOR sikrer filmen fra kameraovervåkningen slik at politiet kan be om denne, forteller Balteskard Bottolfsen.
Ikke flere sykkelhotell foreløpig
For Bærum kommune sin del gjør erfaringene med Kolsås at de foreløpig ikke kommer til å bygge flere sykkelhotell, som ifølge Eriksson er synd siden de vet at det er behov for sikre løsninger for sykkelparkering.
– Vi har lagt ned mye tid og krefter i sykkelhotellet. Vi ønsker at innbyggerne skal ha et godt tilbud.