Vegar Sandholt i aksjon under byfesten i 2022 med publikum til stede. På høstens byfest får du ny anledning til en omvisning i klokketårnet - og kanskje en sjanse til å prøve deg som klokkenist. Du må bruke knyttneven på stokklaviaturet.

Bli med klokkenist Vegar opp i tårnet

Tekst og foto: Solveig Hansen

Har du også lurt på om det faktisk sitter noen og spiller på klokkene i tårnet på Bærum rådhus?

Svaret er at de daglige ritornellene spilles automatisk. Men hver lørdag klokka 12 er det en halv times live klokkespillkonsert, og da kan du bli med klokkenisten opp i tårnet.

– Kan jeg bli med opp, spør jeg klokkenist Vegar Sandholt idet han kommer ruslende over Rådhustorget i Sandvika.

Det har Vegar intet imot.

Klokkenister har ikke akkurat stor publikumskontakt, men de har et stort publikum – som kan høre dem, men ikke se dem. Klokkeslagene og klokkespillet er en del av bybildet, og repertoaret må naturlig nok være publikumsvennlig, variert og gjenkjennelig. Klokkenistene selv står for arrangementene.

Vegar strømmer konsertene sine live på Facebook-siden “Klokkespillet i Bærum rådhus”. Etterpå redigerer han videoene og legger ut et par numre. Han forteller om en eldre dame han har hørt om, som pleier å åpne vinduet og lytte til konserten. Sånt synes han er gøy å høre.

Han har vært klokkenist i Bærum rådhus siden 2001. På konsertlørdagene hender det at folk står og venter for å slå følge med ham opp. Først tre etasjer, så 75 smale trappetrinn i selve tårnet.

I dag er det bare oss.

På programmet denne lørdagen står skandinaviske melodier med Edvard Grieg, Ole Bull samt svenske og danske komponister. Om du passerte rådhuset akkurat da, nikket du kanskje gjenkjennende til “Våren” og “Fola, fola Blakken”, “Gammal fäbodpsalm från Dalarna” eller “Emigrantvisa”.

Tidligere i sommer har vi hørt filmmusikk, blant annet fra “Flåklypa” og “Ringenes herre”. Og oslosanger i forbindelse med 400-årsmarkeringen av bybrannen og etableringen av Christiania. Og Edvard Grieg-stykker på komponistens fødselsdag. Blant komponistene som feires i 2024, er Egil Hovland, Edvard Fliflet Bræin, Henry Mancini (100 år) og Bedrich Smetana (200 år).

Ritorneller

Ritorneller er melodiene som blir spilt automatisk etter timeslagene klokken 9, 12, 15, 18 og 21. De følger et sommer- eller vinterprogram, alt etter hvilken side av primstaven som gjelder. Høytider og særskilte begivenheter, som jul, påske, 17. mai og Eurovision-finale, markeres.

Spesielle klokkeinspirerte ritorneller ble spilt 4. juni i år, dagen da klokkestøper Ole Christian Olsen Nauen ble begravd. Olsen Nauen Klokkestøperi utenfor Tønsberg har støpt klokkene i Bærum rådhus.

14. oktober snur vi primstaven til vinter, og inntil da kan du høre disse ritornellene:

09 – Egil Hovland: Måne og sol
12 – Bedrich Smetana: Moldau
15 – Henry Mancini: The Pink Panther
18 – Edvard Fliflet Bræin: Ut mot havet
21 – Egil Hovland: Karin Boyes aftonbön

Klokkenisten

Eidsvollingen Vegar Sandholt tilhører en eksklusiv gruppe musikere bestående av bare rundt ti klokkenister i Norge og kanskje tusen i hele verden. Klokkenistutdannelsen ved Den skandinaviske klokkenistskole i Danmark tok ham sju år. Han har også studert kirkemusikk, orgelspill og korledelse ved Norges musikkhøgskole.

Ved siden av klokkenistjobben er han domkantor ved St. Olav domkirke i Oslo og dirigent for St. Olav domkor og Romerike vokalensemble.

– Hvordan fungerer klokkespill sammen med andre instrumenter?

– Min faste vikar Alex spiller av og til med trompetist. Det har jeg også gjort, men vi har og hatt konsert med klokkespill og cello.

Det er Alex Snyder som iblant har med seg trompetisten Tom Are Skinstad. De åpner tårnvinduet og spiller.

Du treffer kanskje Vegar under høstens byfest. Der kan du bli med opp i tårnet og prøve klokkespillet selv.

klokketårnet_sandvika_main
Klokkenist Vegar Sandholt spiller “Våren” av Grieg i klokketårnet på Bærum rådhus.

Klokkene

Sandvika har hatt klokkespill siden 1974. Det nåværende, med 39 bronseklokker og et stokklaviatur, ble innviet under byfesten i 2009. Det såkalte konsertklokkespillet strekker seg over tre oktaver. Den største klokken veier 680 kilo, den minste 14 kilo.

Til sammen er det 4.700 kilo med klokker. Et konsertklokkespill har minimum 25 klokker og et stokklaviatur. Sandvika er en av 14 norske byer med konsertklokkespill.

4700 kg bronse fordelt på 39 klokker.

Mer publikum

Vi snakker om de nye høyhusene i Sandvika og de mange nye beboerne som flytter inn fra neste år. Det blir flere folk i sentrum. Kanskje han skulle begynne med torsdagskonserter da, spekulerer Sandholt før han setter pausekledet på klokkespillkrakken og vi tar de 75 trappetrinnene og noen til ned igjen.

Han skal videre til Oslo og spille i et bryllup i St. Olav domkirke.

Da blir det orgel – ikke klokkespill.

Hvis du også vil overvære en konsert i tårnet, er det bare å ta oppstilling utenfor rådhuset litt over kloken halv tolv en lørdag formiddag.

Eller vent til byfesten i månedsskiftet august/september, så kan du bli med på omvisning helt opp til de 39 klokkene og få en innføring i klokkespill. Vegar Sandholt vil gjerne vise frem klokkespillkulturen.

– Det kunne godt vært mer annonsert at man kan bli med opp, sier han.

Det er hermed gjort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *