Åros Frivilligsentral er en lokal liten møteplass som ligger i Sentrumsgården i bygdas tidligere kafe-lokale. En ettertraktet møteplass hvor alle kan føle seg inkludert og velkomne. Sentralen er åpen mandag til fredag og noe helger.
Styreleder for Åros Frivilligsentral, Arvid Askø, har tidligere jobbet i Svelvik med frivilligheten i hele 35 år. Han har blant annet vært kultursjef og styreleder for frivilligsentralen. Han og familien flyttet til Åros i 1985.
I januar 2022 snakket Arvid og kona om at Åros absolutt burde ha en frivilligsentral, og dermed satte de i gang med å søke.
– Et hvert tettsted bør ha en frivilligsentral, mener Arvid Askø.
Ideell basis
De fikk et godt samarbeid med kommunen, styre og vedtekter kom på plass, og tilskudd fra stat og kommune ble gitt fra og med 2023.
Sentralen drives på ideell basis, og jobber for sosialt formål. Likevel koster driften penger, og staten gir 60 prosent til kommunen etter forskrift vedtatt på Stortinget om tilskudd til frivilligsentralene. Denne tilskuddsordningen skal bidra til å skape gode og forutsigbare rammevilkår for frivilligsentraler. 40 prosent må skaffes fra annet hold, oftest fra kommunen.
-I tillegg søkes det aktivitetsmidler og inkluderingsmidler, forteller Arvid videre.
Åros skal være et sted hvor man føler tilhørighet
Ingunn Fjæran har siden åpningen i august 2023 vært ansatt som daglig leder av Åros frivilligsentral. Hun bobler over av ideer, og ønsker at mangfold og inkludering står i fokus for tettstedet Åros. Hun vil at frivilligsentralen skal bidra til følelsen av tilhørighet og samhold, hvor man kan være stolt av bygda si og ha et godt lokalsamfunn der det er godt å bo, leve og vokse opp.
Ingunn ønsker at innbyggerne av Åros skal være med å forme tilbudet.
-Det er stor dugnadsånd i den lille bygda, forteller Ingunn videre.
Innbyggerne i Åros er på tilbudssida og er flinke til å hjelpe til. De frivillige har fått til mye i løpet av dette året som sentralen har vært åpen. Sentralen har en god dialog med kommunen, og Ingunn tror og håper kommunen ser nytten av det frivilligsentralen gjør for denne lille bygda, og lar den fortsette å blomstre i årene fremover.
Aktiviteter man kan delta på ukentlig
Sentralen har blitt benyttet som møtested for mange forskjellige aktiviteter på tvers av generasjoner og kulturer, og det har vært masse engasjement fra menneskene i og rundt Åros.
På onsdager klokken 11 kan alle være med GÅ-ROS på en sosial spasertur en times tur i nærmiljøet i Åros.
-Dette er en fin måte å bli kjent med Åros sin historie og nærmiljøet på, forteller Ingunn.
Eller hvorfor ikke være med på en sosial kortspillgruppe fra kl.10-13 sammen med andre kortglade?
Er du eller ønsker du å bli kreativ kan man være med på kreativ gruppe for voksne onsdagskvelder fra 18.30 20.30.
På onsdager kl. 18.00-19.30 er det språkkafé, et tilbud til de som ikke har norsk som morsmål og som ønsker å bli bedre i norsk.
På onsdager kl.13.00-16.00, uansett ferdighet, kan barn i 4. – 10. klasse komme innom for å spille sjakk.
Pensjonist-treff er det alle ukedager i kafeen. Når sentralen er åpen er det alltid nytraktet kaffe og vafler man kan kjøpe og kose seg med sammen med andre oppmøtte, eller ta med hjem om ønskelig.
Andre aktiviteter som sentralen har satt i gang
Første mandag i måneden er det Kulturaften, et populært og godt besøkt tilbud. Her har det vært alt i fra konsert til kurs i grønnsaksdyrking, og “Åros forteller” – der innbyggere som er vokst opp i Åros har foredrag/forteller historier fra Åros. Det er rullerende kunstutstilling av lokale kunstnere, og de som ønsker kan ha vernissage.
Det var en innsamlingsaksjon for å få blomsterampler i sentrum av Åros. Innbyggerne i Åros ble utfordret på en Spleis, og blomster ble kjøpt inn og hengt opp langs Hurumveien i Åros sentrum på dugnad.
-Her kom det faktisk inn 30.000 på et par døgn, forteller Arvid fornøyd.
I sommer fra juli måned har sentralen hatt kiosk på Skogsborg badestrand. Dette har vært savnet i bygda, og ble ønsket velkommen. Her har frivillige stilt opp og har hatt ansvar for kioskdriften.
I april var det grønn uke med fokus på bærekraft og miljø, og i juni var sentralen med på Asker kulturfestival med kurs i nyttevekster og tur i naturen, introduksjonskurs i qigong og “Ungarsk aften”.
Datahjelp første og tredje mandag i måneden har de også, og de har hatt malekurs i vår og i sommerferien for de unge.
Kommende aktiviteter
Ingunn har store ambisjoner videre for sentralen, og har mange baller i luften på en gang. Først ut er Åros-uka 7.-13. oktober.
“Åros forteller” skal holdes den 7. oktober. Det blir en kveld fylt av historier fra oppveksten i Åros, fortalt av en lokalkjent dame som heter Mette Lund Stake.
Kurs i fermentering og foredling av grønnsaker skal holdes 8. oktober.
Onsdag den 9. oktober blir det konsert med legendariske filmslagere v/Edit Skattør og Lorenzo Nardocci i Åros kirke. Det blir en konsert med de mest berømte låter fra filmverden gjennom tidene.
10. oktober snurres film med aldersgrense syv år og 11. oktober blir det film med aldersgrense 16 år i Hurumveien 58.
12. oktober er det soppkurs, du kan besøke åpent atelier, to privathus og Stenhuset og/eller Blåhella Kystsamling i Åros, og det blir hobbyverksted for barn.
Høstmarked og matfestival blir det 13. oktober på Åros samfunnshus. De som ønsker å ha en stand og selge noe på høstmarkedet er velkommen til dette. Matfestivalen skal vise mangfoldet i Åros, og her har vi innbyggere fra andre nasjonaliteter som har tilberedt mat som tilbys til en svært gunstig pris. Om det er flere som har lyst til å bidra, kan de gjerne ta kontakt. Høsttakkefest i kirken er det også denne siste dagen i Åros-uka.
TV-aksjonen
Ingunn er områdeleder for TV-aksjonen, og hun sier at den viktigste søndagsturen man kan være med på er akkurat denne. I år er det innsamling til Barnekreft-foreningen 20. oktober. For pengene skal det etableres familiehus nær sykehusene i Tromsø, Bergen, Trondheim og Oslo, der alvorlig syke barn kan være sammen med sin familie.
Satse på ungdommen
Ingunn forteller videre at Åros Frivilligsentral også ønsker å satse på ungdom. Det er superviktig for lokalsamfunnet at de har sitt sted, og hun ønsket noe mer for ungdommen i Åros. Sentralen startet derfor Åros fritidsklubb i Hurumveien nr. 58. Dette er en klubb for ungdom fra 10-16 år, der ungdommen kan påvirke og være delaktig i hvilken aktivitet som er ønsket. Her blir det ping pong-bord, dart og biljard, og et sted å bare kunne henge og møtes. Det er kjøpt inn brettspill, og det har vært gjennomført et sykurs som falt i smak hos ungdommen.
Ønsker takhøyde
Ingunn og Arvid ønsker at innbyggerne i Åros som brenner for noe tar kontakt.
-Sammen kan vi skape et spennende og inkluderende sted i vår lille bygd, sier de.
Selv kunne Ingunn tenkt seg lokal film klubb, filosofisk kafé, og quiz kunne være artig. For å starte en aktivitet er man avhengig av å ha noen frivillige som ønsker å ta ansvar for aktiviteten. Det kan være greit å ha to eller tre ledere per aktivitet slik at man kan rullere på hvem som møter opp. Bruk din frivilligsentral, den er til for deg og ditt nærmiljø.
Én kommentar
Onsdag kveld er det Hobby/. kreativ gruppe ikke språkkafé