Screenshot (346)

80-tallets disko lever fortsatt i en Sandvika-kjeller

Tekst og foto: Eric Røkeberg

Hvor mange gamle utesteder i Asker og Bærum eksisterer fortsatt i minnene der ute? Vi spurte, og svaret er overveldende. La oss friste med en 1980-tallsopptreden på Sheraton Sandvika av en i dag verdenskjent artist.

Lokalt engasjement er moro, spesielt når det koker over av innspill. Vi la ut et enkelt spørsmål i facebookgruppen “Alle kjenner alle i Asker” om hvem som husker hva om dans og moro i lokalområdet. Det viser seg at flere enn antatt husker meget godt, og de gode minnene sitter dypt i oss.

Vi har forsøkt å skrape sammen gullkornene fra 1980-tallet og rundt 20 år fram i tid. Men også noen eldre godbiter er verdt å mimres.

Biff, reker og dans

Spesielt ett sted i Asker nevnes svært flittig: Bellevue på Nesbru. Gjerne i samme åndedrag som ukentlig rekeaften.

Bellevue på Nesbru var ulikt alt annet av utesteder i Asker og Bærum. Stedet var viden kjent for festlighetene hele uken også utenfor nærområdet.

Dansestedet i enden av Fekjan er et landemerke på samme måte som hotellet. Det ble bygget i 1962 med sine 70 senger. Året etter flyttet Norges første Ikea-butikk inn, og ti år senere bygget lokale ungdommer en pub på dugnad i hotellets restaurantdel.

Dette ble forløperen til Belluvue Dancing. Stedet bød på levende musikk hver aften, og så vel mandagsbiffen, rekeaften, damenes aften som familiesøndager ble populære gjengangere. Først rundt 1992 var det slutt, men minnene lever i beste velgående på stedets facebookside.

Det hører også med å nevne Corner i Asker – en instutisjon i gatebildet og i manges minner. Stedet ble gjerne benyttet til å møte sambygdinger for å drikke en pils eller tre før man stakk til “Bellis” for dans.

Det korrekte navnet var egentlig Asker Stuene, men kjært barn har som kjent mange navn. Etter nesten 50 år var det slutt 2007. I dag er det café i lokalene i Bankveien.

Høy partyfaktor

Ikke la dagens skilt, som antyder sportslige aktiviteter på motsatt side av torget utenfor Corner, lure deg. Før idretten tok over, var det ulike utesteder som holdt til der.

I hovedsak var det Magneten som satte spor på utelivskartet der fra omkring 1983, her foregikk brorparten av nattklubblivet i Asker sentrum i sin tid. Antallet som husker stedet sier mye om hva det betydde.

En av tipserne våre forteller at han var på konsert der med Anne Grethe Preuss og CanCan. Magneten ble avløst av noen andre sporadiske drivere, som blant andre Spotlight og Blue Step. Rundt 1995 var det slutt. Tangenten, Hunters, Velvet og Cafe Polo nevnes også blant dem som husker gammel moro på forskjellige steder i Asker.

Blant de mer kuriøse stedene i Asker, var Varden; den åttekantede paviljongen på utsiden av Karl Sigernes Bakeri og Konditori. Den ble bygget 1993. Der ble det holdt ulike konserter og var fast møtested for Asker Blues Klubb.

Varden tok slutt i 2003 da kulturhuset ble bygget.

Hegnar bød på fest

IMG_8174
Bilde lånt av Geir Gundersrud.

Mest kuriøs er nok Spinnaker’n, som lå på Holmen Fjordhotell.Helter fra 1980-tallets uteliv i Asker og Bærum vil nok nikke gjenkjennende av synet. Utrolig nok var Spinnaker´n en nattklubb med full rulle i det ellers så konservative hotellet til Trygve Hegnar.

I en kort periode på 1980-tallet var det fullt trykk i kjelleren på Hegnars hotell – til tross for noe ugunstig plassering for kollektiv transport.

Satsingen forsvant av uvisse årsaker like raskt som den dukket opp.

Grand old lady

For å komplettere den delvis historiske opplistingen, må Sporten i Gamle Drammensvei i Asker nevnes. Det røde huset som i dag er en elektrisk forretning, ble bygget i 1923. Det fulle navnet var Sportstuen Cafe – eller var det Sportscafeen?

Under de smale krigsårene fikk stedet innimellom levert råvarer av “gutta på skauen”. Gjenytelsen besto i lokaler for hemmelige møter for motstandsfolkene.

Uansett ble stedet et populært utfartssted, som økte i popularitet med den økende bilismen på 1950- og 1960-tallet.

Nye E18 sørget imidlertid for stadig tynnere kundegrunnlag, og det var slutt i 1972.

Holder fortsatt koken

Som Bellevue er det umulig ikke å nevne Lancelot ved Asker stasjon i moderne tid.

Dagens Asker har fått et knippe nye restauranter og puber som følge av en storstilt utbygging av sentrum.

Driverne startet Camelot i Sandvika i 1996, men det levde kortvarig på grunn av ugunstige leiekontrakter, Lancelot ble virkelighet i 1999.

Litt hoderegning tilsier at de feirer 25 år i disse tider, og det er imponerende når de dessuten trekker et bredt publikum hele uken.

Det frister å si; Har du ikke vært på Lancelot, har du ikke vært i Asker.

Alternativt kan Baracoa by på liv om kveldene. På dagtid er det et spisested som ligger innerst i hjørnet på torget utenfor kulturhuset. Her arrangeres konserter med ulike artister. I tillegg byr Asker Blues Klubb på sitt program.

Helt Texas i Bærum

Bærum har en solid historie rundt svunne tiders uteliv. Her nytter det ikke å hoppe over Sjøengen på Slependen, som åpnet i 1938 og fortsatt er i drift. På folkemunne kalt “Texas” – uten at vi skal spekulere hva det antyder.

Men tenk om veggene kunne snakke.

En annen instutisjon i Bærum er Sjøflyhavna på Fornebu. Opprinnelig var det et kontorbygg med en restaurant fra 1948. Noen år senere ble stedet omgjort til fullverdig restaurant og ble et populært utfartssted.

Dagens kro er svært tro mot det opprinnelige og et suverent sted for en hamburgerlunsj eller øl i solen.

Blant de eldre traverne er det en plikt å ta med Strand restaurant på Stabekk, som slo opp dørene så tidlig som 1924. Etter den grundige oppussingen for en del år siden, er det blitt et nydelig sted. Men den desidert eldste av alle bevertningsstedene i Bærum og Norge, leser du om lenger ned i saken.

Stemmer ryktet?

Både Asker og Bærum utmerker seg ved at det er færre dansesteder enn vannhull for pils og samtaler – og kanskje en matbit. Men det er i hvert fall noen få steder i Bærum som utmerker seg for de danseglade fra 1980- og 1990-tallet.

Dansetanken på Hamang var et must blant dem som ikke lot seg friste av Oslo. Stedet dominerte på 1980-tallet med mye fart, skal vi tro alle kommentarene i den lille undersøkelsen.

Blant skøyerstrekene som nevnes er at om man betalte 200 kroner i døren, kunne man drikke gratis øl hele kvelden. Hvorvidt det stemmer eller ei, hører vi gjerne om i kommentarfeltet.

I samme åndedrag som Dansetanken nevnes av mange, er flere på banen med Tapperiet på samme tid. De drevne vandret mellom disse to stedene i løpet av kvelden, om vi forstår rett.

Andre egnede steder for å møte folk, er Night Flight, Billys og Cafe Monet.

En verdensstjerne ved tangentene

På linje med Holmen Fjordhotell, dukket et noenlunde tilsvarende stunt opp på den tids Sheraton – altså dagens Thon Hotel Oslofjord. Her var det en pianobar om egnet seg godt til å henge med kjente.

Norges grønneste hotell var en sensasjon da det dukket opp i sin tid. Thon Hotel Oslofjord ruger på gamle minner i flere etasjer.

De færreste vet at det i 1988 var en ukjent barpianist der med navnet Diana Krall. Den 24-årige canadisk sangeren og jazzpianisten som arbeidet noen uker bak pianoet i hotellbaren i Sandvika, er i dag verdenskjendis og siden 2002 gift med Elvis Costello.

Da hun var ferdig for kvelden, kunne gjestene gå en etasje ned i etablissementets nattklubb, Stardust.

Etter at disse to stedene var historie, dukket West Point opp som et populært utested i kjelleren på Sandvika Storsenter. Pussig nok finns det lite detaljer om dette stedet. Kommentarer tas imot med takk.

Bærumsfolket med en viss avstand til Sandvika, har lokale alternativer som Kroa i Lommedalen og ikke minst Onkel Blå på Bekkestua. Her står fotball unektelig i fokus. Men det er ingenting i veien for å møte venner der uten å være fotballsupporter.

På Bærums Verk eksisterte Klokkeboden i 20 år fram til 2010. På samme område finner du forresten Norges eldste vertshus, Værtshuset Bærum Verk har aner tilbake til 1640. Da var det jerneverksdrift der. I dag er stedet først og fremst en elegant restaurant.

I dagens Sandvika er Sportsbaren et populært sted for å møtes over en øl, og Sandvika Folkebad er et annet alternativ. Sistnevnte har også en forhistorie med blant annet Musikkflekken og Prammen.

Tips oss gjerne om morsomme minner og steder vi burde hatt med i denne mimrende artikkelen.

 

5 Responses

  1. Morsom oppsummering! Som jeg leser det, så må Texas være Asker og Bærums eldste sted som har hatt bevertning kontinuerlig siden 1938? Forøvrig kan nevnes at forestillingen « Øl med Jesus» settes opp på Baracoa i Asker, onsdag 23.oktober kl 2000. Der vil det bli fremført en hyllest melodi til Bellevue! Velkommen

  2. Burde stå mer om Camelot, det var jo legendarisk, folk kom langveisfra for å gå ut dit. Ble dårligere etterhvert da eierne fant en nedfrosset dj fra 80 tallet som de tinte og satte i arbeid, nedadgående etter det, – etterhvert ble lokalene mindre og skiftet navn før det stengte helt.

    Westpoint hadde vel hele 7 barer og 23 årsgrense, og var litt mer “klasse” mens Camelot på den tiden var biljardbar og temmelig harry og rølpete. Ettersom Camelot endret profil, kvittet seg med biljardbord, fikk flere dansegulv og ble veldig populært så fikk også Westpoint 18års grense og det ble mye bråk. Westpoint lå der hvor Clas Ohlsson er i dag.

  3. Hei
    Dere må ikke glemme å nevne Flanagans i Heggedal. Der var det mye morro, karaoke, dans, billiard m.m.
    Der var jeg med samme min beste venninne Nina, og sang i kvalifiseringa til NM i Karaoke hvor finalen ble holdt på Cafe Frølich. Vi dro en gjeng i fra heggedals puben som vi kaldte det, i maxi taxi inn til Oslo med en hel gjeng fra puben. Fantastiske minner.
    Vet det var 2 mannfolk som drev puben, tror han ene heter Bjørn. Noen son husker noe mer?

  4. Bjørn Johansen het han som startet Flanagans i 1987. Han var også med på Tagenten. Solgte seg ut og flyttet til Thailand,og startet Hotel Caesar,og Hotel Christiania.

  5. At ikke Sir James Pub nevnes som Sandvikas lengstlevende Pub synes jo jeg jo er litt merkelig. Vertfall med tanke på at den fortsatt er åpen hver helg som eneste stedet som har åpent til 0300. I tillegg har du jo News Bar som hadde mange år på Løkketangen. Cintim Nattklubb (gamle Stardust) hadde noen år rundt 2000-tallet. I tillegg Rådhuscafeen (nåværende Caspar) var også fast tilholdssted for mange i flere år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *